Wereld Toilet Dag

Vandaag is het 19 november en dan is het World Toilet Day. Op Wereld Toilet Dag staat de plee centraal en hiermee wordt aandacht gevraagd voor het feit dat iedereen op deze aardkloot in 2030 moet beschikken over een goed toilet. Klinkt gek, maar het is hard nodig!

Goede toiletten

Er zijn namelijk meer dan 2,4 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2200 kinderen, zo’n 70 volle schoolklassen per dag! En als er geen goede wc’s en toiletten zijn, betekent ook vervuiling van water en grond.

Wereld Toilet Dag

Latrine in Ghana. Bron afbeelding: SuSanA Secretariat via Flickr

Poeponderzoek

In Delft wordt gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. Er wordt vandaag namelijk het internationale waterinstituut IHE Delft geopend. Dit is een een laboratorium voor onderzoek naar poep. Hier werken wetenschappers en studenten aan de verwerking en hergebruik van menselijke uitwerpselen. Er wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van uitwerpselen en de bestrijding van ziektes zoals worminfecties en wordt onderzocht of je poep kunt gebruiken als bio-brandstof en als bouwmateriaal.

Vreemde wc’s

Wereld Toilet Dag is natuurlijk een serieuze aangelegenheid, maar een beetjee humor mag natuurlijk best. We hebben daarom een aantal vreemde wc’s en toiletfilmpjes voor je verzameld.

Piano wc
Afbeelding via Bits and Pieces

Lees ook De pot op! en het architecten toilet

Bronnen: Het nieuws van de vooruitgang, Villa van zelf, Wereld Toilet Dag,Wetenschap.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *