Vossenvlees als remedie tegen de stuipen

Wist je dat vossenvlees tegen de stuipen werkt? De zelfbenoemde Professor of Physick en uitgever van medische boeken William Salmon (1644-1713) stelde in 1681 de remedie tegen de stuipen op schrift.

Koning van de kwakzwalvers

Of het helemaal klopt weten we niet zeker, want hij werd vroeger door sijn collega’s al omschreven als de Koning van de kwakzwalvers. In 1681 verscheen zijn boek Iatrica, seu, Praxis medendi, oftewel de praktijk van het genezen. Dit boek bevat tal van geneesmiddelen en kuren om ziektes te genezen. Ook vind je in dit boek een hele lijst met medicijnen en remedies tegen convulsies oftewel de stuipen, waaronder het nemen van een bad met vossenvlees.

William Salmon
William Salmon: Bron afbeelding Wellcome Images, CC-BY-4.0 via Wikipedia

Vossenvlees tegen de stuipen

Heb je regelmatig de stuipen? Dan is een middel hiertegen om twee of drie uur per dag, enkele dagen achter elkaar een speciaal bad te nemen. Enkele ingrediënten die je aan het badwater dient toe te voegen zijn olie, diverse kruiden en het afkooksel of bouillon van vossenvlees. Dit vlees werkt namelijk pijnstillend. Het gaat om vossenvlees waar je eerst de botten uit verwijderd hebt, daarna voeg je twee handen zout toe en voeg dat toe aan het bad met de olie en kruiden. Nooit meer stuipen!

vossenvlees
Bron afbeelding: Wikipdia

Lees ook de vos als huisdier, kleur als medicijn tegen winterdepressie en de cholerakaart van John Snow in 3D

Bronnen: Archive, Early Modern Medicine, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *