VentilatorPAL: Noodoplossing voor tekort beademingsapparatuur

De VentilatorPAL is een goedkoop beademingsapparaat dat snel en redelijk eenvoudig te bouwen is. Het is een noodoplossing om het tekort aan beademingsapparatuur in deze coronacrisis snel op te lossen.

VentilatorPAL

De VentilatorPAL is ontwikkeld door het Radboudumc en FreeBreathing. Het is een goedkoop open-source beademingsapparaat dat ingezet kan worden voor de behandeling van coronavirus / COVID-19 patiënten die kampen met ernstige ademhalingsproblemen. VentilatorPAL automatiseert handmatige beademingsapparatuur. Bij een kritieke patiënt, die in het ergste geval, bij gebrek aan apparatuur lange tijd met een handpompje beademd moet worden, zou de hele tijd en verpleger aan het bed van een patiënt moeten zitten. De VentilatorPAL kan dat simpele proces automatisch uitvoeren.

VentilatorPAL

Oplossing voor tekort aan beademingsapparaten

De VentilatorPAL kan snel en eenvoudig gebouwd worden. Dat is belangrijk in deze coronacrisis. Er zijn geen ingewikkelde technische vaardigheden voor vereist en er is alleen basisgereedschap voor nodig. Met een kostprijs van 370 euro is hij ook zeer betaalbaar. Een ‘gewone’ beademingsmachine is geavanceerd en kost wel tot €50.000,-. Alle ontwerpen en bouwinstructies worden vrijgeven op de website, zodra alle testen gedaan zijn. Landen met te weinig eigen beademingsapparatuur zouden de goedkope machine zo zelf kunnen bouwen.

Bronnen: ICT & Health, De Limburger, Volkskrant