Therapie in het park

Therapie in het park

Één op de vier mensen in Zimbabwe kampt met psychische klachten. Dat is heel veel. Zeker als je weet dat het land slechts 13 psychiaters telt. Veel te weinig. Daarom worden de grootmoeders van het land ingezet om te helpen. Op parkbankjes bieden zijn mensen een luisterend oor.

Therapie in het park

Dixon Chibanda heeft een project opgestart waarbij de grootmoeders van het land worden getraind en worden ingezet als therapeut. Zij bieden een luisterend oor aan mensen die te maken hebben met depressies, angsten en andere psychische problemen. Alles wordt heel laagdrempelig aangepakt en er zijn geen sjieke behandelkamers. De oma’s zitten gewoon op een bankje in het park in de hoofdstad Harare.

Therapie in het park

Luisterend oor

Inmiddels hebben de grootmoeders al aan meer dan 27.000 mensen een luisterend oor kunnen bieden. Overigens hebben niet alleen de bankzitters er baat bij. Ook voor de grootmoeders is het een uitkomst. Zij voelen zich nuttig en hebben gezelschap. En dat laatste is wat deze oude dames nou net nodig hebben. Eenzaamheid is één van de grootste problemen waar ouderen in het land mee te maken hebben.

Bekijk hieronder de reportage van The Guardian over deze  therapie in het park.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *