Protheses maken is pure kunst: gezichtsmakers voor soldaten

Protheses maken is pure kunst. Anna Coleman Ladd bracht dit gegeven in de praktijk. Zij was een Amerikaanse beeldhouwster, die in de Eerste Wereldoorlog cosmetische maskers maakte voor soldaten die verminkt waren aan hun gezicht.

Cosmetische maskers

Beeldhouwster Anna Coleman Ladd zette haar kunstenaarschap in tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze maakte protheses voor soldaten die ernstige verwondingen aan hun gezicht hadden opgelopen als gevolg van beschietingen met machinegeweren en zware artillerie. Ze kwam tot deze carrièremove nadat ze had gelezen over de The Tin Noses Shop van kunstenaar Francis Derwent Wood. Derwent Wood werkte op de afdeling Masks for Facial Disfigurement in Parijs. Deze afdeling kreeg als bijnaam de The Tin Noses Shop kreeg. Ladd was onder de inruk van zijn werk en na een ontmoeting met hem, richtte Ladd het Amerikaanse Rode Kruis Studio voor portretmaskers op om cosmetische maskers te maken voor mannen die tijdens de Eerste Wereldoorlog ernstig waren verminkt.

Bekijk hieronder enkele video’s over Anna Coleman Ladd en haar werk.

Protheses maken is pure kunst

Soldaten kwamen naar Ladds atelier om een prothese te laten maken. Allereerst maakte Ladd een afdruk van hun gezicht. Deze vorm werd vervolgens gebruikt om de gezichtsprothese te maken van extreem dun gegalvaniseerd koper. Het metaal werd geverfd met hard email om op de huidtint de soldaat te lijken. Ladd gebruikte echt haar om de wimpers, wenkbrauwen en snorren te maken. Van Francis Derwent Wood had ze geleerd om het cosmetische masker aan het gezicht te bevestigen met behulp van touwtjes of brillen. Tegen het einde van 1919 had Ladd 185 protheses gemaakt. Elke prothese kostte $18,-. Het Rode Kruis noemde deze gezichtsprotheses ‘wonderen’ en in 1932 kreeg ze in Frankrijk het Légion d’Honneur Croix de Chevalier en de Servische Orde van Saint Sava.

Protheses maken is pure kunst

Anaplastologie

Tegenwoordig wordt het prothetische werk zoals Ladd uitvoerde, anaplastologie genoemd. Anaplastologie is de kunst, het ambacht en de wetenschap van het herstellen van afwezige of misvormde anatomie door kunstmatige middelen. Protheses maken is pure kunst!

Bronnen: Futility Closet, Mental Floss, Rare Historical Photos, Wikipedia