Plica polonica: mega mono-dreadlock

Plica polonica is de Latijnse benaming voor de Poolse vlecht. Dit is een mega mono-dreadlock. Dit kapsel kwam met name in Polen voor.

Poolse vlecht

In november 2021 werden op Catawiki enkele delen van het tijdschrift Uitgeleeze natuurkundige verhandelingen geveild. In het eerste deel (uit 1734) wordt de Plica polonica of Poolse haair-vlegt” als volgt omschreven:

“Deeze Vlegt is zomtyds over het gantsche hooft uitgestrekt, en zoo breed en lang dat ‘er de schouders mede bedekt worden, en dat ze laag op de rug hangt: waarom zommige gewoon zyn hunne Vlegt in een zakje te draagen. Doorgaans hangt ze met verscheide verwarde lokken of strengen by ‘t hoofd, en zoo styf als touwen in een gestrengelt […]”.

Poolse vlecht
Poolse vlecht gedragen door boeren in het gebied dat tegenwoordig de Oekaïne wordt genoemd (rond 1854). Bron: Wikimedia

Plica polonica

De Poolse vlecht werd vooral gedragen in het Pools-Litouwse Gemenebest. De reden om zo’n Plica polonica te dragen was puur bijgeloof. Als je een zo’n vlecht droeg, kon je niet ziek worden. De ziekte bleef namelijk in het kapsel zitten. En dat was heel handig, want dat haar kon je afknippen. Dit knippen was een ritueel en werd uitgevoerd door beoefenaars van volksmagie. Maar in de 17de eeuw begon men meer en meer te geloven dat de Poolse vlecht een uitwendig symptoom was van een inwendige ziekte. Een groeiende vlecht moest de ziekte “uit” het lichaam verwijderen. Om deze reden werd de vlecht zelden geknipt. En dan lag ook nog wraak op de loer. De afgeknipte vlecht zou zich kunnen wreken en een nog ergere ziekte veroorzaken. Sommige mensen liepen hun hele leven met een Poolse vlecht.

Plica polonica
Plica Polonica, Bron afbeelding: Wikipedia

Bronnen: Groningus, Pers en Druck, Wikipedia