les in geluk

Les in geluk. Kun je gelukkig zijn leren?

Les in geluk. Kun je dat überhaupt leren? Klinkt erg soft. Toch kun je het leren en is het een serieus vak en studenten op de Yale universiteit in de Verenigde Staten kunnen een vak over geluk volgen. Ook leerlingen van de burgklas van het Clusius College in Schagen, krijgen les in geluk. Ja, gelukkig zijn kun je leren!

Les in geluk op universiteit

Studenten van de Yale universiteit in de Verenigde Staten kunnen een nieuwe collegereeks volgen. Het gaat om het  vak Psychology and the Good Life. De collegereeks trekt uitverkochte zalen en de inschrijvingen zijn gigantisch. Na 3 dagen hadden al 1200 studenten zich voor dit vak aangemeld. Volgens de docent willen veel studenten weten hoe ze een vol en gelukkig leven kunnen leiden. In de colleges wordt aandacht besteed aan twee belangrijke zaken. Allereerst aan positieve psychologie en ten tweede aan gedragsverandering. Dat zouden de twee hoofdingrediënten zijn voor een gelukkig leven. de docent, Laurie Santos, denkt dat de lessen de cultuur op de hele universiteit kunnen verbeteren. Veel studenten kampen met stress en hebben psychische problemen. Tijdens de colleges krijgen ze verschillende vaardigheden aangeleerd om stress tegen te gaan en positief te leren denken.

les in geluk
Super gelukkig in je hangmat….. Bron foto: Pixabay

Les in geluk op basisschool

Brugklasleerlingen van het Clusius College in het plaatsje Schagen in Noord-Holland, krijgen les in geluk. Ze leren wat geluk is en en wat jou gelukkig maakt. Op initiatief van de gemeente geeft de school dit jaar namelijk voor het eerst les in geluk. De gemeenste Schagen stelt het geluk van de burger centraal in het beleid. Dat is een nieuw in Nederland. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden getoetst aan de hand van de vraag of de burger daar gelukkiger van wordt.

De inwoners van Schagen vinden ‘werk’ de belangrijkste geluksfactor. Ook sociale contacten en een betrouwbare overheid zijn belangrijke ingrediënten om gelukkig te zijn. Ook op Clusius College  wordt les in geluk gegeven. De gelukslessen lijken niet alleen effect op de leerling zelf te hebben, maar ook op hun relatie thuis. Op de basisschool worden diverse onderwerpen behandeld aan de hand van diverse vragen:  ‘Wat is dat precies, geluk?’, ‘Wat maakt je gelukkig?’, en ‘Is geluk belangrijk?’. De kinderen leren over emoties te praten en dat is in Schagen dat in een agrarische regio ligt, niet echt een gewoonte.

Lees ook het bericht Geluk en rijkdom gaan nauw samen. Check het zelf op de kaart op World Happiness. En wist je dat kleuren, zoals groen of Slow TV de mens heel gelukkig kan maken?

Bronnen: Het Nieuws van De Vooruitgang, The New York Times, NOSTrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *