Site pictogram Pasa Bon !

Lego oma bouwt rolstoelhellingen van Lego-stenen

Rita Ebel, betere bekend als Lego oma, maakt rolstoelhellingen van Lego-stenen. Deze stenen lijmt ze aan elkaar zodat er een schuine oprit ontstaat, en de rolstoelgebruiker gemakkelijk naar binnen kan.

Lego-oma

Lego oma Rita belandde na een ernstig auto-ongeluk zelf in een rolstoel. Ze vond het vaak lastig om een winkel binnen te gaan. Drempels en hoge stoepen maakten het voor haar onmogelijk om eens lekker te gaan winkelen. Om dit probleem op te lossen, is ze met lijm en Lego-steentjes rolstoelhellingen gaan bouwen. Bijna alle winkels in hun woonplaats Hanau hebben nu zo’n kleurrijke helling voor de deur. Lego oma verdient er niets aan. Ze wil eigenlijk alleen maar dat deze maar Lego-hellingen mensen bewustmaken van het feit dat rolstoelgebruiker vele hindernissen en drempels moeten overwinnen om gewoon mee te kunnen doen. Ook wil ze ervoor zorgen dat de openbare ruimte inclusiever wordt maken voor mensen met een handicap. Overigens zijn niet alleen rolstoelgebruikers blij met de bouw van deze lego-hellingen. Ook mensen met een rollator of ouders die kinderwagens moeten duwen, zijn enthousiast.

Lego-hellingen

Om de opritten te bouwen, lijmt Rita de Lego-stenen aan elkaar, wat ervoor zorgt dat de helling sterk genoeg is om het gewicht van rolstoel te dragen. Ze gebruikt tweedehands Lego-stenen die ze vanuit de hele wereld toegezonden krijgt. Dit helpt om de kosten een beetje in de hand te houden. En ze krijgt meer en meer Lego-stenen toegezonden. Dat kom omdat haar project behoorlijk veel aandacht krijgt in de media, zowel nationaal als internationaal. Ze krijgt zelfs van over de hele wereld verzoeken en bestellingen voor de bouw van haar rolstoelhellingen. Bekijk meer nieuws van oma Rita op haar Facebook pagina en haar Instagram account.

Meer Lego

Op Pasabon vind je veel meer Lego-projecten. Zo is er deze Volkswagenbusje van lego en is een gewonde schildpad ‘gerepareerd’ met Lego. Ook is het mogelijk om Arabisch te leren met Lego en kun je met de Braille bricks leren lezen met Lego.

Bronnen: Handicap.nl, Omdenken, Pop Up City

Mobiele versie afsluiten