vintage magnetron

Feest! De magnetron bestaat 50 jaar

De eerste magnetron voor de consumentenmarkt werd in 1967 geïntroduceerd. Tijd voor feest want de magnetron bestaat 50 jaar. De naam van deze allereerste magnetron was de Amana Radarange. Een revolutie in de keuken!

Bekijk deze vintage reclame waarin deze nieuwe uitvinding werd gepromoot.

In 1959 as de magnetron er ook al, alleen in ietwat andere vorm. Een soort afzuigkap! Maar je kon er wel in slechts 45 seconden een eitje mee koken. Ongekend snel!

Magnetron of microwave

De magnetron wordt ook wel een microwave genoemd. Het is een soort oven waarin je met microgolfstraling voedsel in kunt verwarmen of kunt koken.

vintage magnetron
Bron: Flickr

Op het blog MicroWave MasterChef vind je heel veel achtergrondinformatie over de magnetron. Zo kwam ik erachter dat de magnetron een toevallige ontdekking is, oftwel een accidental invention. In 1946 werkte de Amerikaan Percy Spencer aan een onderzoek voor radarsysteem. In zijn pauze stond hij naast een van de componenten en hij merkte dat de reep chocolade die hij in zijn broekzak had, gesmolten was. Hij testte ook andere voedingsmiddelen en slaagde er zelfs in om maiskorrels te poffen en er popcorn van te maken.

Gezond of ongezond

Is eten en drinken dat in de magnetron wordt bereid, wel zo gezond? Hierover doen enorm veel verhalen de ronde. Een kopje thee uit de magnetron zou gezonder zijn. Dat is wetenschappelijk onderzocht door de University of Newcastle. Hieronder het recept voor een ‘magnetron thee’

De magnetron, de microwave, spelt ook de hoofdrol in vele liedjes. Luister eens naar dit pareltje uit 1978, getiteld Microwave Radiation van de Xterminators.

Meer magnetron weetjes

En wist je dat je ook je vaatdoekje in de magnetron kunt gooien? Heb je slechte wifi, zet je magnetron dan uit! En hardnekkig vuil in de magnetron, kun je verwijderen met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *