Kunstzinnige sinaasappelwikkels

In Nederland heten ze sinaasappelwikkels, in het Engels orange wrappers in het Italiaans incarti arance in het Frans papiers d’orange. Het zijn doodgewone papiertjes om een sinaasappel mee te verpakken, maar het zijn ook prachtige kunstwerken en voor sommigen een gewild verzamelobject.

Sinaasappelwikkels

Sinaasappelwikkels zijn een prachtig voorbeeld van hoe voeding en design samengaan. Vroeger toen sinaasappels nog een luxeproduct waren, moest je er voorzichtig mee omgaan. Ze moesten uit een ver land als Spanje of Italië komen en het was belangrijk dat ze heelhuids het transport doorstonden. Daarom werden ze goed verpakt in een krat, soms met een extra vloeipapiertje ter bescherming eromheen. Ook waren deze wikkels een manier om reclame te maken. Meestal werden de appeltjes van oranje in de winter gegeten en werden ook wel als kerstcadeau onder de kerstboom gelegd.

sinaasappelwikkels
Bron afbeelding: Pixabay

Verzameling wikkels

Op Catawiki wordt zo nu en dan een verzameling sinaasappelwikkels aangeboden. In 2013 verscheen er op de Daily Mail een artikel over Eric Bradshaw. Hij heeft bijna 3000 wikkels in zijn collectie. Waarschijnlijk is dit de grootste wikkelverzameling ter wereld. Ook op Flickr zie je vele voorbeelden. Hier houd ik van spant op dit medium de kroon en heeft een collectie met en kleine 1300 sinaasappelwikkels online gezet. Roamna Gardini heeft een collectie met zo’n 100 wikkels en NenelaBeet is wat bescheidener met 30 exemplaren, maar er zitten wel pareltjes tussen.

sinaasappelwikkel
Afbeelding via NenelaBeet
sinaasappelwikkel
Afbeelding via NenelaBeet
sinaasappelwikkel
Afbeelding via NenelaBeet

Meer bijzondere verzamelingen zijn de treklipjes collectie en de bananen etiketten.

Bronnen: Daily Mail, Elizabeth Minchilli, Mister Motley, The New Gastonome, Puppies and Flowers