Filumenie: de hobby die langzaamaan uitsterft

Filumenie is het verzamelen van lucifersetiketten die op lucifersdoosjes geplakt zitten. vroeger was het een zeer populaire hobby, maar tegenwoordig is er nog maar weinig belangstelling voor. Deze verzameldrang sterft langzaamaan uit.

Filumenie

Het verzamelen van sigarenbandjes wordt vitolfilie genoemd, dat van postzegels filatelie, en het verzamelen van de etiketten van lucifersdoosjes heet dus filumenie. De verzamelaars worden ook wel filumenisten genoemd.

Luciferetiketten

Het is als 25 jaar geleden sinds er in Nederland luciferetiketten worden uitgegeven. In het buitenland wordt er ook nog maar weinig op de markt gebracht. De tekst wordt nu rechtstreeks op de doosjes gedrukt. Daarom heeft de filumenie zich de laatste tijd uitgebreid tot de lucifersdoosjes zelf luciferboeken, luciferdoeken en lucifers.

Filumenie
Bron afbeelding: Door Takkk via Wikimedia

Filumenie wereldwijd

Het is een hobby die wereldwijd wordt beoefend. In Nederland werd tot voor de corona, de Speciaalbeurs Luciferetiketten georganiseerd. Ook is er de Studie- en documentatiegroep luciferetiketten die het blad Vonkvrij uitgeeft. Daarin vind je informatie over verzamelbeurzen, nieuw ontdekte etiketten en wetenswaardigheden.

Ook in België wordt er verzameld. Daar zijn de Limburgse Stekskesmannen actief. Maar ook in Denemarken en Japan zijn er er filumenisten te vinden en Engeland heb je de British Matchbox Label and Bookmatch Society. Op het verzamelplatform Last to Do en Catawiki wordt nog flink verzameld. En op Instagram is een groot aantal verzamelaars actief en kun je je filumeniehart ophalen. Het account matchboxlabels heeft wel heel mooie etiketten in zijn collectie. Bekijk er hieronder enkele.

Filumenie

Filumenie: waarom?

Waarom mensen lucifersdoosje verzamelen en filumenie als hobby hebben…? Niemand weet het. In ieder geval gaat het niet om de waarde van het materiaal. Er zijn zoveel verzamelaars dat er een overkill is aan etiketten en lucifersdoosjes. Een verzameling brengt nog maar een paar tientje op. Op Antique map room vind je de mooiste en duurste exemplaren. Waarschijnlijk gaat het bij de filumenie om het verzamelen zelf en heeft het iets nostalgisch. In de jaren ’60 was het een heel populaire hobby, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar honderd verzamelaars, actief. Bovendien zijn dat de jongste niet meer. De jeugd bekommert zich niet meer om lucifersdoosjes…

Bronnen: Lucirik, Moet je Kijken, Puppies and Flowers, Sigarenbandenkoning, Vonkvrij