Kharkovchanka: het monstervoertuig uit Rusland

De Kharkovchanka is monstervoertuig uit Rusland. Het is een Antarctische off-road ‘snow cruiser’ die gefabriceerd werd in 1958 in de Sovjet-Unie. Het is een voertuig om bang te worden.

Kharkovchanka

De Kharkovchanka was niet zomaar een voertuig om door de sneeuw te crossen. Het monstervoertuig uit Rusland, is meer een soort tractor die worden ingezet in de meest extreme omgevingen op aarde en bevatten alles wat een poolreiziger in het veld nodig zou kunnen hebben. De bemanning kon er zelfs in ‘logeren’. Het beschikte over een kleine keuken, toilet, oven en acht bedden.

Kharkovchanka
Kharkovchanka in actie. Bron afbeelding: Tsy1980, Wikipedia

Monstervoertuig

In 1958 werden drie van deze monstervoertuigen gebouwd door de Malyshev Factory in Kharkiv in de Oekraïne. De Kharkovchanka is ingezet in duizenden expedities op de Zuidpool en er zijn duizenden mijlen over Antarctisch ijs mee afgelegd. In 1969 de tweede generatie Kharkovchanka werd bereid en aan Antarctica 1975. In 1969 begon men met de bouw van de tweede generatie Kharkovchanks. Ze werden in 1975 in Antarctica afgeleverd. Hieronder vind je twee video’s waarop je de Kharkovchanka van binnen en buiten kunt bekijken.

Bronnen: Southpole Station, Wikipedia