De Firebird III was een bizarre science fiction auto uit 1958 gemaakt door General Motors die werd aangedreven door turbinemotoren.
Science fiction auto
In de jaren ’50 kon het niet op. De Tweede Wereldoorlog was voorbij en vanaf nu werd het alleen maar beter. Er kwamen allerlie slimme technologische snufjes op de markt om het lever aangenamer te maken en men zat vol optimisme. Ook was dat het geval op autogebied. De auto-industrie was booming en steeds meer Amerikanen schafte zich een auto aan. In 1949 organiseerde General Motors een autoshow genaamd Motorama waarin tal van futuristische modellen werden geshowd. Het publiek was dol op deze autoshows en binnen een paar jaar toerde de show door het hele land met niet alleen auto’s, maar ook met muziek en dans. Ook met natuurlijk concept cars en de show cars: auto’s die er ‘over the top’ uitzagen, bijzondere aandrijvingssystemen hadden en moesten laten zien hoe de auto van de toekomst er uit zou zien
Straaljager auto
General Motors kwam in 1953 met de Firebird en was geïnspireerd op het ontwerp van de straaljager Douglas F4D Skyray. De auto had een cockpit, een staartvi, vleugels en kon een snelheid tot ongeveer 160 kilometer pet uur halen. Maar dat deed je niet graag want dan scheurden de banden van deze Firebird I. Ook bereikte de motor dan een temperatuur van maar liefst 570 graden Celsius.
Firebird II
In 1956 kwam GM met de Firebird II. Dit was een vierzitter en moest de gezinswagen van de toekomst voorstellen. Deze auto was aangedreven door een 200 PK turbine motor en de body was gemaakt van titanium. Een ander opvallend kenmerk een turbine die was uitgerust met een gasregeneratiesysteem. Die produceerde 200 pk en de uitlaatgastemperatuur was lager dan die van een conventionele verbrandingsmotor. Bekijk hieronder het promofilmpje dat GM voor de Firebird II maakte.
Firebird III
De Firebird III was het resultaat van jarenlang ontwikkelingswerk koppelde deze keer de sportieve kant van de eerste concept car aan de gezinsgerichte roeping van de tweede was een extravagant ontwerp. Zo had het bijvoorbeeld 7 spoilers en een dubbele glazen koepel.
De Firebird III werd aangedreven door een 225 PK turbine-motor en de stuurinrichting had een joystick, de zogenaamde Unicontrol, tussen de twee stoelen en leek daarmee op een vliegtuig.
Science fiction auto niet voor productie
Het was nooit de bedoeling geweest om deze science fiction auto’s in productie te nemen. Ze dienden louter en alleen als een showcase voor General Motors. Tegenwoordig zijn deze ontwerpen te zien in het Henry Ford Museum in Dearborn, Michigan, waar ze ons herinneren aan een tijdperk vol optimisme, toen men met frisse blik weer vooruit naar de toekomst keek.
Meer bijzonder auto’s
Hou je van bijzondere auto’s? Lees dan ook het bericht over de Brütsch Mopetta: de allerkleinste auto ter wereld, de dwergauto Janus, deze futuristisch vliegende retro auto en een auto van leer.
Bronnen: Design You Trust Klassiekerweb, Vintage Flathead, Vroom