fietsenkerkhof

Fietsenkerkhof met zo goed als nieuwe fietsen

In de buitenwijken van de stad Hangzhou in China vind je een fietsenkerkhof met meer dan 23.000 zo goed als nieuwe fietsen die in beslag zijn genomen door de politie omdat ze niet werden gebruikt.

Fietsenkerkhof

In de stad Hangzhou startte de overheid in 2008 een gratis fietsprogramma. Het plan was om de inwoners van de stad uit de auto te krijgen om zodoende het smogprobleem te helpen oplossen. De lokale overheid pompte maar liefst 24 miljoen dollar in dit fietsprogramma. Aanvankelijk lukte het. De bewoners van de stad lieten de auto staan en maakten gebruik van zo’n gratis fiets. Met deze gratis leenfiets reden ze naar hun werk en dropten de fiets bij een van de 3000 fietsenstallingen die in de stad verspreid stonden. Het plan om het smogprobleem aan te pakken door meer mensen aan het fietsen te krijgen, bleek te werken totdat de het bedrijfsleven zich ermee ging bemoeien.

Fietsenstalling

Een aantal bedrijven in de stad vond het idee dat je de fiets naar een van de 3000 fietsenstallingen moest terugbrengen, maar niets. Het was toch veel slimmer om de fietsen op de plek van bestemming met een ketting ergens aan vast te binden. Aan een boom bijvoorbeeld, of aan een hek of aan een lantaarnpaal. Het slot van de ketting kon je openen met een een unieke code. Die code kon je toegestuurd krijgen met een speciale app. Ook dit fietsenplan werd een daverend succes. Maar het had ook een groot nadeel. Op een gegeven moment stonden door de hele stad fietsen  ergens aan vastgebonden. En een groot aantal van die fietsen werd na loop van tijd niet meer gebruikt. Ze bleven daar maar staan. Een rot gezicht, rommelig en het regende klachten bij de bewoners! Het volk begon te morren en de overheid moest dit probleem oplossen.

fietsenkerkhof
Meer dan 23.000 fietsen telt dit kerkhof.
fietsenkerkhof
Deze fietsen worden op korte termijn vernietigd

Uiteindelijk bracht de politie meer dan 23.000 van die in onbruik geraakte fietsen, naar het fietsenkerkhof waar ze momenteel wachten om vernietigd te worden! De foto’s zijn natuurlijk prachtig, maar het blijft en triest verhaal.

Lees meer verhalen over China en over dit bijzondere fietspad.

Bronnen: ADMessy Nessy Chic, News Com.au

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *