dwergauto Janus

Dwergauto Janus met twee gezichten

De dwergauto Janus van Zündapp (Zünder und Apparatenbau GmbH Nürnberg) is toch wel een heel bijzonder ding. De auto is genoemd naar de Romeinse god die meestal werd  afgebeeld als een man met twee gezichten.

Dwergauto Janus

Janus was de god van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. En ook de dwergauto Janus kent een begin en een einde. Het begon 1957 en het avontuur eindigde al weer in 1958. De fabriek werd verkocht. Er zijn slechts een kleine 7000 van deze auto’s geproduceerd.

Janus van Zündapp

Zündapp is bekend van de motoren en brommers maar was ook verantwoordelijk voor de Janus. Een bijzondere auto. De voor- en achterkant van de auto leken nog al op elkaar en hierom werd de auto vernoemd naar de gelijknamige Romeinse god. Alleen het stuur en de verlichting verraadde aan welke kant je stond.

dwergauto Janus
Bron foto: Wikipedia

Rug aan rug

In de Janus stonden  voor- en achterbank rug aan rug en daardoor keken de passagiers achteruit. Net alsof ze in de trein zaten. Praten met je medepassagiers was in de Janus een hele opgave. De deuren van de Janus zaten niet aan de zijkant, maar aan de voor- en achterkant. Instappen was lastig omdat het stuur in de weg zat.

Handig van de Janus was dat je de voor- en achterbank kon neerklappen, waardoor je er een heerlijk bedje van kon maken. De motor van de auto zat midden in de auto, tussen de voor- en achterbank en de topsnelheid van de Janus was ongeveer 80 kilometer per uur.

Bekijk de reclame die Zündapp destijds voor de Janus maakte.

Betaalbare dwergauto

De Janus was eind jaren ’50 gebouwd als een betaalbaar autootje. Tegenwoordig zijn ze allang niet zo betaalbaar meer en koste deze oldtimer als snel zo’n 30.000 Euro. Op Classic Driver staat een zo goed als nieuwe Janus te koop.

Lees ook het bericht over de futuristisch vliegende retro auto.

Bronnen: Autoblog, Klassieker webWikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *