Doorzichtige auto: de Pontiac Ghost Car uit 1939

De 1939 Pontiac Ghost Car is de allereerste doorzichtige auto. Deze doorkijk Pontiac werd speciaal werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1939-1940 en bestond voor een groot gedeelte uit plexiglas.

Allereerste doorzichtige auto

Bezoekers van de tentoonstelling Fair Highways and Horizons in New York World van General Motors uit 1939 stonden verbaasd te kijken toen ze een unieke Pontiac Deluxe Six Plexiglas-auto zagen. Het was een auto waar je dwars doorheen kon kijken. De auto was speciaal voor dit evenement gebouwd. Plexiglas was toen een vrij nieuw materiaal en al het plaatwerk van de deze auto werd nagemaakt in plexiglas. Op deze manier kon je de binnenkant van de auto goed bekijken. Diverse onderdelen van de carrosserie werden koperkleurig gespoten en andere delen werden verchroomd. Totale kosten van de auto waren toen al $25.000,-.

doorzichtige auto

Auto van plexiglas

De auto werd gepresenteerd als The first full-sized transparent car ever made in America en was deze doorzichtige auto het resultaat van een gezamenlijk project uitgevoerd door Pontiac en de firma Röhm & Haas dat dit dit materiaal in 1934 in Darmstadt (Duitsland) in productie nam, onder het merk Plexiglas. Röhm & Haas was de uitvinder van deze innovatie en brachten het twee jaar later, in 1936, op de markt. Röhm & Haas wilden meer aandacht voor dit product, want ze wisten dat ze goud in handen hadden. Plexiglas, ook wel acrylaat genoemd, was namelijk heel geschikt om onder meer lichte cockpitkappen en geschutskoepels voor bommenwerpers van te maken. In de Tweede Wereldoorlog werden aan de Duitse zijde waren vliegtuigen en voertuigen uitgerust met Plexiglas en aan de de Engelsen hadden hun eigen variant, namelijk Perspex.

Bekijk hieronder een Duitstalige documentaire over plexiglas gemaakt door Röhm & Haas.

Pontiacdealer

De auto werd daarna ook nog op diverse andere plaatsen tentoongesteld en belandde uiteindelijk in 1947 het Smithsonian Institution in Washington, D.C. Tegen het einde van de jaren ’40 trok de auto lang niet zoveel bekijks meer en werd verkocht. De wagen, die 86 mijl (138,4 km) op de teller heeft staan, kwam in handen van verschillende Pontiacdealers in Pennsylvania en werd toen verkocht aan de verzamelaar die het de auto op zijn beurt ook weer liet veilen. In 2011 ging de auto onder de hamer, waar hij $308.000,- opbracht.

doorzichtige auto
doorzichtige auto
doorzichtige auto

Op de video hieronder kun je deze allereerste doorzichtige auto nog eens goed bewonderen.

En bekijk ook deze bijzondere auto’s eens.

Bronnen: Design You Trust, Kijk Magazine, Pyrasied, Vintage Everyday