Brütsch Mopetta

De Brütsch Mopetta: de allerkleinste auto ter wereld

De Brütsch Mopetta is een superkleine auto. Er zijn maar 14 Mopetta’s gebouwd en er zijn er maar 5 overgebleven.

Egon Brütsch

Het begon in 1956. Egon Brütsch besloot dat hij de allerkleinste auto ter wereld zou bouwen. Deze micro-atuo wilde hij op de IFMA, de internationale fiets- en motorfietsbeurs in Frankfurt, laten zien. Het lukte Brütsch om een prototype van Mopetta op de beurste presenteren. Deze micro-auto trok veel bekijks.

Brütsch Mopetta

De Mopetta werd gemaakt van fiberglas dat op een stalen frame is gemonteerd. De auto heeft drie wielen, een stoel, een kleine voorruit en motorfietsachtige stuurbediening. De Mopetta kan een topsnelheid van zo’n 35 kilometer per uur behalen. Opvallend is de lamp. Die zit centraal op de voorkant van de auto.

Brütsch Mopetta
Replica van de Brütsch Mopetta. Bron afbeelding: Vauxford [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Opel en Mopetta

De auto had alles in zich om tot een succes uit te groeien. Hij verbruikte weinig brandstof, was gemakkelijk te parkeren en eenvoudig te bedienen. Het zou de oplossing zijn voor het vervoersprobleem in het naoorloogse Duitsland. Opel had interesse om de Brütsch Mopetta massaal te produceren en er werden 14 Mopetta’s geproduceerd. Maar het lukte niet om tot een deal tussen beide partijen te komen en de productie van de auto stopte in 1958. Op dit moment zijn er nog maar 5 Mopetta’s over. Sasha Goryunov heeft er 2. Bekijk het op de video.

Lees ook het bericht over de dwergauto Janus. De auto met twee gezichten.

Bronnen: Kraftfuttermischwerk, Microcar Museum, Silodrome, Wikipedia

1 reactie op “De Brütsch Mopetta: de allerkleinste auto ter wereld

  1. volgens mij is de Mopetta niet de kleinste auto. De Peel is zeker een kwart meter korter.

Comments are closed.