Incubus

Incubus: de horrorfilm in Esperanto die een nachtmerrie werd

Incubus is een zwart wit horrorfilm in Esperanto. Het is waarschijnlijk de meest bekende film die in deze taal is gemaakt.

Horror in het Esperanto

De hoofdrol in Incubus wordt gepeeld door William Shatner, bekend uit Star Trek. Het is een zwart wit horror film uit 1966. Opgenomen in het Esperanto: de internationale taal die is ontwikkeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. De officiële versie was dat de keuze voor deze taal was bedoeld om een ​​griezelig, buitenaards gevoel teweeg te brengen. Maar was dit echt zo?

Incubus: een nachtmerrie

Incubus is Latijn voor nachtmerrie en de film werd ook een nachtmerrie voor de makers en acteurs. Men verwachtte een groot succes. Incubus werd namelijk opgenomen in het Esperanto en alle Esperanto-sprekers zouden volgens de makers naar de film komen kijken. En dat zou dus ‘kassa’ betekenen. Maar het liep anders.

Incubus
Filmposter van Incubus. Bron afbeelding: Wikipedia

Nachtmerrie

De première van Incubus vond plaats op het Filmfestival van San Francisco op 26 oktober 1966. Er was een groep Eperantoliefhebbers uitgenodigd. Maar die vonden het een waardeloze film. De uitspraak van het Esperanto was slecht en lachwekkend. Ook kleefde er een groot schandaal aan de film. Milos Milos, een van de acteurs uit de film, pleegde toen de film uitkwam zelfmoord en beroofde ook zijn vriendin Carolyn Mitchell van het leven. Geen goede reclame en een ramp voor de film. Geen enkel land, behalve in Frankrijk, wilde de film vertonen. De film flopte. Een nachtmerrie! Gelukkig is de film op het internet bewaard en kun je hem bewonderen op You Tube … met ondertiteling in het Engels.

Lees ook het bericht over Horror Movie Posters: weinig origineel.

Bronnen: Espreantogent, Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *