Shuudan Koudou

Shuudan Koudou: de kunst van het marcheren

Shuudan Koudou is een Japanse sport en is op zijn goed Nederlands vertaald zoiets als “Japanse Precision Walking”. Het is een strak geregisseerde, gesynchroniseerde mars. Spectaculair om te zien!

Shuudan Koudou

Shuudan Koudou is Japans voor “groepsactie” of “collectieve beweging”. Het is een sport waarbij studenten honderden kilometers lang marcheren. Alles op de centimeter nauwkeurig en volgens een vaste choreografie. Aanvankelijk was deze sport alleen voor mannen, maar sinds 2011 mogen ook vrouwen meedoen aan.

Populair in Japan

In Japan is Shuudan Koudou een populaire sport en trekken de voorstellingen die op universiteiten worden geven, vele duizenden bezoekers. Het ziet er dan ook indrukwekkend uit. Zeker als je de ‘achteruitversie’ ziet, waarbij de sporters achteruitlopen. Bekijk hieronder enkele video’s.

Uitvinding van de sport

Shuudan Koudou is ongeveer 50 jaar geleden ‘uitgevonden’ op de Nippon Sports Science University in Tokio. Maar ergens rond 2010 werd de sport pas echt populair toen een You Tube video viral ging. Bekijk hem hieronder

Nergens anders ter wereld

De sport wordt nergens anders ter wereld, dan in Japan, beoefend. Toch heeft het wel wat weg van het Amerikaanse Cheerleading. Bij zowel Shuudaan Koudou als Cheerleading moeten de deelnemers beschikken over een superstrakke focus, zelfbeheersing en moeten exact in formatie kunnen blijven lopen. De deelnemers moeten dus goed samen kunnen samenwerken. De sport is de laatste jaren steeds meer geperfectioneerd en daarom zijn marsformaties steeds complexer geworden.

Lees meer over bijzondere sporten.

Bronnen: Kottke, Now I Know, Oddity Central

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *