Windturbine wordt fietsenstalling

In het Deense Aalborg is het blad van windturbine gebruikt als fietsenstalling. De windturbine-industrie zoekt naarstig naar een oplossing om alle kapotte wieken van windturbines te recyclen.

Nieuwe fietsenstalling

In de Deense havenstad Aalborg was men op zoek naar een ontwerp voor een nieuwe fietsenstalling. Een medewerker van de haven van Aalborg kwam met het idee om de bladen van windturbines om te bouwen tot een fietsenberging. Dat is dubbel zo leuk omdat in Aalborg het bedrijf Siemens Gamesa is gevestigd. Dit bedrijf is een van ’s werelds grootste producenten van rotorbladen.

windturbine
Windturbine. Bron afbeelding: Public Domain Pictures

Blad van windturbine

Voor de fietsenstalling werd gebruik gemaakt van het middelste stuk van het rotorblad. Best een lastige klus om het blad zodanig om te vormen tot een fietsenstalling. Want hoewel composiet een lichtgewicht materiaal is, is een windturbineblad een zware constructie, ontworpen om de meeste energie uit de wind te halen, en niet om fietsen in op te bergen

windturbine wordt fietsenstalling
Bron afbeelding: Blog jeroen Apers

Onverwoestbaar

Inmiddels heeft de fietsenstalling in de haven van Aalborg zijn eerste winter doorstaan en voldoet de stalling prima. De fietsenstalling is super sterk en bijna onverwoestbaar en niet onbelangrijk, ook erg mooi om te zien. Al met al een knap staaltje recycling.

Bronnen: Blog Jeroen Apers, Energy Supply, Twitter Ruben Batens