Petrichor is de typerende geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt. De meeste mensen vinden dit lekker ruiken. In India wordt deze geur nagemaakt en als parfum verkocht: het Petrichor parfum.

Godenbloed

Petrichor woord komt uit het Oudgrieks: πέτρα (petra) betekent steen of rots. En ἰχώρ (ichōr) is in de Griekse mythologie het bloed van de goden. Volgens de Griekse mythologie, ruiken we dus het bloed van de goden. In 1964 werd de term petrichor geïntroduceerd in het wetenschappelijk tijdschrift is,Nature. De Australische onderzoekers Isabel Joy Bear en Richard Grenfell Thomas beschreven peterichor als moleculen van plant- of dierenresten die via de lucht terechtkomen op oppervlakten waar zich mineralen, zoals aarde of steen, bevinden.

Aardgeur

Zolang het droog scheiden plantjes tijdens droogte een olieachtige stof uit om de groei te vertragen. Als de regen hierop valt komt de geur van die stoffen vrij. Het zou gaan om een soort organische verbinding genaamd geosmine, letterlijk ‘aardgeur’. Na een periode van droogte is de geur echter niet altijd te ruiken zodra het begint te regenen. Als het heel hard regent, krijgen deze stoffen geen kans om door de lucht te zweven. Ze worden namelijk direct in de grond gedrukt.

Petrichor parfum

In India, in de stad Kannauj produceert men Mitti Attar. Dat is een parfum dat naar petrichor ruikt. In Kannauj weten ze wel wat van parfums, want het is een van belangrijkste Indiase productiecentra van attar. Dat is een natuurlijke parfumolie, gemaakt van plantaardige bestanddelen. Het productieproces van deze parfumoliën vindt in deze stad nog grotendeels op traditionele wijze plaats.

petrichor

Mitti Attar

Ook Mitti Attar komt uit Kannauj. Bijna iedereen associeert de geur van petrichor met een een gelukzalig gevoel. Eindelijk regent het weer nar zo’n lange tijd van droogte. Het stof wordt weggespoeld en de natuur kleurt weer groen. Deze geur en het gelukzalige gevoel zit in Mitti Attar gevangen. Het is het parfum dat lichaam, geest en ziel verfrist. Het is een tijdrovend proces om deze attar te maken. Het begint met rozenblaadjes, maar ook jasmijn en andere bloemenblaadjes. Door stoomdestillatie onder lage druk worden de essentiële oliën verkregen. Hieronder zie je hoe het productieproces in zijn werk gaat.

Bronnen: Historiek, Homegrown, Wikipedia