Opmerkelijke Zaken, week 1 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 1 – 2023 gaat het over oude geluiden, disco, de Daleks en een rekensommen spelletje. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Tsjakka Boem: over muziek.

Red de vissen van het plastic in de oceaan. Het is een spelletje.

Conserve the sound is een Duitse website waar oude geluiden zijn verzameld.

Activeer Map Disco en een wereldkaart opent zich. Staying Alive draait en kaart flikkert als een discobol.

Op Speedsums zet je je hersens aan het kraken. Je moet namelijk zo snel mogelijk een rekensom maken. Wat is jouw score?

The Latest Bot is een online magazine dat volledig automatisch wordt samengesteld door een bot. Van de keuze van onderwerpen tot advertenties, tot de teksten en foto’s. Er komt geen menskracht aan te pas. Volgens de bedenkers is het een experiment over de impact van kunstmatige intelligentie op de journalistiek.

Pelé overleed afgelopen 29 december. Naast voetballen, kon hij ook een aardig deuntje zingen en op de gitaar spelen. Luister naar hem in een opname uit 1968.

De Daleks zijn een fictief buitenaards ras. In de eerste uitzending van de Britse sciencefiction-telvisiesie Doctor Who uit 1963 werden ze geïntroduceerd. De Daleks zijn een krachtig ras dat als doel heeft het hele universum te overwinnen en overheersen, zonder enig medelijden of schuldgevoel te tonen.

Daleks
Afbeelding via Flickr

De Daleks hebben nog maar één emotie en dat is haat en heel soms tonen ze angst. Ze worden aangestuurd vanuit de control room. En dat geluid is 10 uur lang te horen op onderstaande video.

Een man maait een tekstveld, een vrouw met stofzuiger zuigt de badgasten op en kinderen beschermen zich tegen vallende woorden. Dat is wat Toon Joosen in zijn collages uitbeeld . Hij maakt gebruik van oude foto’s, tijdschriften, ansichtkaarten en bladzijden uit boeken om zijn kunstwerken op te bouwen.