Digi-Comp II: houten computer om rekenen leuk te maken

De Digi-Comp II is een houten computer uit de jaren ’60 die werkt met knikkers en waarmee je kunt rekenen. Het was een spelcomputer om zo het rekenen leuk te maken.

Digi-Comp II

De Digi-Comp II is uitgevonden door John Thomas Godfrey en gebouwd door ESR, Inc. De Digi-Comp II bestond uit een houten helling waarvan knikkers rollen en waarmee je allerlei rekensommen kon maken: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, tellen en meer.

Digi-Comp II
De Digi-Comp II spelcomputer. Afbeelding via The Computer Museum

Flipperkast

De Digi Comp II heeft wel wat weg van een flipperkast, maar dan eentje waarmee je berekeningen maakt doordat die knikkers die van een helling afrollen. De knikkers worden aangestuurd door mechanische schakelaars en flippers die fungeren als logische poorten. Bekijk hieronder hoe deze computer werkt.

Nabouwen

De Digi-Comp II is zo’n 55 jaar oud, maar nog steeds na te maken. Op de website digi-compii kun je hem bestellen als bouwpakket. Op de site Instructables staat een handleiding om de Digi- Comp II zelf na te bouwen. En bekijk ook de online versie en op onderstaande versie is hij ook in Lego nagebouwd.

Bronnen: The Computer Museum, Wikipedia