Opmerkelijke Zaken, week 9 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 9 – 2024 gaat het over stenen tillen, tautologische plaatsnamen, schedel van een ara en het toilet uit Pittsburgh. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op het Instagram account Piedras staan mensen die stenen tillen.

Op de video hieronder zie je de schedel van de blauwe ara. Deze papegaai komt in het wild voor in de regenwouden van het oostelijk deel van het Amazongebied. Op de video zie je heel goed de bewegingen van de snavel.

Op Wikipedia vind je een lijst met tautologische plaatsnamen. Een tautologie is een combinatie van woorden binnen één zin die hetzelfde betekenen. De tautologie in plaatsnamen komt vaak doordat een naam uit de ene taal in een andere taal wordt vertaald en vervolgens achter elkaar wordt gezet. Zo is de Mount Maunganui in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld tautologisch, aangezien “maunganui” Māori is voor “grote berg”.

Kiko Miyares maakt dingen van hout. Zoals deze auto’s met enorme koplampen. Via This is Colossal.

Thomas Edison was waarschijnlijk een van de eerste mensen die stunts uitvoerde op de fiets. Dit filmpje dateert uit 1899.

Ooit gehoord van Pittsburgh potty? Dat is een fenomeen uit de stad Pittsburgh, Pennsylvania, waar het toilet in de kelder staat. Het is een doodgewoon toilet dat in de open ruimte staat, dus zonder muren eromheen. Vaak is er ook nog een douchecabine en een wasbak. Er is zelfs een Wikipedia pagina gewijd aan dit type toilet. Deze toiletten zijn nergens anders in de V.S. te vinden. Makelaar Brian Carothers vertelt over het ontstaan van deze toiletten

Vroeger had iedereen bruinen ogen. Mensen met blauwe ogen waren er zo’n 10.000 jaar geleden voor het eerst. En de eerste mens met blauwe ogen kwam uit het gebied rond de Zwarte Zee. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen heeft één enkele mutatie gevonden die het mysterieuze fenomeen blauwe ogen veroorzaakt. En alle mensen met blauwe ogen zijn genetisch verwant aan die ene persoon die ergens zo’10.000 jaar geleden in het Zwarte Zeegebied leefde.