Opmerkelijke Zaken, week 8 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 8 – 2024 gaat het over Cape jazz, vieze mobieltjes, schedels en koffievlekken. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Ontwerp een nebula gewoon vanachter je laptop.

Er zijn heel veel kranten. Vind ze op de Newspaper map.

Skullsite is een site waarop de schedels van vogels zijn verzameld.

Van kikker naar Apollo. Christian von Mechel heeft in 24 etsen de stadia in beeld gebracht waarin een kikker verandert in het profiel van Apollo. Iedereen wilde Apollo zijn. Dat was het ultieme schoonheidsideaal. De kikker was lelijk. Dat vond Johann Kaspar Lavater in 1797. Hij was een Zwitserse filosoof, predikant en hield zich bezig met fysionomie, de wetenschap om uit het uiterlijk, vooral het gezicht, het karakter van een mens af te lezen. Vooral kikkers vond hij vreselijk. Dat vond hij “de opgezwollen vertegenwoordigers van een afschuwelijke beestachtigheid” en een manifestatie van ware “satanische lelijkheid en slechtheid”.

Christian von Mechel was een Zwitserse kunstenaar die gravure en etsen maakte en liet zien dat er bij ons allemaal een kikker schuilt. Zelfs bij Apollo. Via Luminati en Public Domian Review

Cape Jazz is heerlijk muzikaal genre. Het is jazz uit Zuid-Afrika. Deze muziek is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen de apartheid, maar ook klinkt de hoop op vrijheid door. En dat laatste maakt het vrolijke muziek. Ou Kaas van Themba Mokoena is zo’n hoopvol Cape Jazz nummer. Misschien is wel zo dat hij met de track Ou Kaas afrekent met het oude vastgeroeste regime waarin apartheid het belangrijkste instrument was om aan de macht te blijven. En wat betekent Ou Kaas? Klinkt als ‘oude kaas’ en volgens Google Translate klopt dat helemaal! Luister naar de Cape Jazz Playlist en naar het nummer Ou Kaas.

In Japan houden ze niet van vieze mobieltjes. Dus als je naar het toilet gaat en daarna je handen wast, kun je ook gelijk je telefoon laten reinigen. Dat gebeurt in slechts 30 seconden. Je mobieltje is schoon terwijl je je handen wast!

Wil je koffievlekken aan je paperassen en documenten toevoegen? Dan kan dat. Zelfs zonder koffie. namelijk door ze gewoon te printen met behulp van een handig stukje software. Dat vind je hier.

koffievlek