Opmerkelijke Zaken, week 8 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 8 – 2023 gaat het over liefdesverdriet, U Can’t Touch This, pocketgames en Zaouli. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Moet er een vierde kleur worden toegevoegd aan stoplichten?

Wist je dat U Can’t Touch This van MC Hammer het meest gebruikt nummer is in films. FarOutMagainze heeft het uitgezocht.

Starring the Computer is een website over de computer in de hoofdrol. Elke keer als een computer in een film of op televisie in beeld komt, word deze scene gecatalogiseerd. Doel is om in kaart te brengen hoe belangrijk de rol van de computer is in het verhaal.

In het Museum of Broken Relationships staat liefdesverdriet centraal. Het museum herbergt een bonte verzameling aan verhalen en objecten aan het verlies van je geliefde. Het museum is een kunstproject van Olinka Vištica en Dražen Grubišić en is gestart in 2006. Je kunt het museum online bezoeken, maar je kunt ook naar Zagreb of Los Angeles. Daar wordt zo nu en dan een ‘echt’ museum opgetuigd.

Een pocketgame zijn spelletje die gespeeld werd voor dat het digitale tijdperk zich aandeed. Het zijn kleine mechanische bordspelletjes die je in je eentje kunt spelen en in je zak kunt wegstoppen. Op Flickr staat een uitgebreide verzameling pocketgames. Via Kekness en Retrothing.

Fotograaf Alex Hyner maakt collages van de lucht. Hij plakt diverse luchtfoto’s aan elkaar. Rondom de geometrische lijnen van een elektriciteitsleiding. Hieronder twee voorbeelden.

Modern Illustration is een archief van drukwerk uit circa 1950-1975, verzameld door illustratrice Zara Picken. Van boekomslagen tot flyers en van speelkaart tot postzegels. Ook bierviltjes zoals deze van Carlsberg uit 1959.

bierviltje

Zaouli is waarschijnlijk een van de moeilijkst te leren dansen ter wereld. Het is een traditionele dans die alleen door mannen uitgevoerd. Alleen hun benen te bewegen. Bekijk het hieronder. Via Tsjakka Boem