Opmerkelijke Zaken, week 6 – 2024

In Opmerkelijke Zaken, week 6 – 2024 gaat het over chips, de kots kleurenkaart, QR codes, Italiaanse ijskoffie en een Chinese typemachine. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Wil je weten hoe een QR code werkt en wil zo’n code lezen zonder computer? Lees meer over de anatomie van een QR code op QR Blinry.

Check deze Chinese typemachine uit de jaren ’30. Ingewikkeld!

Waarom kun je in Thailand chips met lasagnesmaak kopen, maar niet in Italië? In Nederland kun je een chips met Joppie-smaak kopen, maar in de rest van de wereld weer niet. En waarom zijn in Engeland chips met Grieks tzatziki smaak populaire?. Welk land kan de heetste chili aan? En waarom houden Duitsers zo van paprika? Lees het allemaal op The Guardian.

chips

Het recept voor Italiaanse ijskoffie.

De kleur van braaksel kan variëren, afhankelijk van de oorzaak. Aan de hand van de kleur van de kots kun je bepalen of je medische hulp moet zoeken. Doorzichtige kots is niet zo heel erg, maar bij roze kots kan zijn dat er bloed in zit. Het is zaak om dan naar een dokter te gaan. Op Medical News Today worden diverse kleuren van braaksel besproken. Op de kots kleurenkaart zijn de kleursoorten van braaksel op een rijtje gezet.

kots kleurenkaart

Carsthatnevermadeitetc is een verzameling van auto’s die zijn ontwikkeld maar nooit in productie zijn genomen. Ook vind je er commerciële flops en andere curiosa op autogebied. Zo vind je er de Citroën U55 Cityrama Currus, 1955. Een sightseeingbus die was gebouwd voor de Parijse touroperator Groupe Cityrama. De bus stond op het chassis van een U55-vrachtwagen. Het bovendek had een glazen dak dat geopend kon worden. Het ontwerp is geïnspireerd op de iconische Bateaux Mouches die over de rivier de Seine varen.

Wat is hygiënischer? Je toilet doorspoelen met het deksel op hoog, of doorspoelen met het deksel omlaag? Er is uitgebreid studie naar gedaan. En de conclusie is dat het niet uitmaakt. Het meest hygiënische is om je toilet goed schoon te maken met lysol. Lees het hele verhaal op Ars Technica.