Site pictogram Pasa Bon !

Opmerkelijke Zaken, week 6 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 6 – 2023 gaat het over de Wondenman, de stunts van de motoreenheden van het Indiase leger, de fietslessenaars en de Chrylser Thunderbolt. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Een klein handje: over ‘grote’ mensen met een klein handje.

Check de bevolkingsdichtheid aan de hand van een cirkel op Population around a point.

Ben je een beetje geschiedkundig onderlegd? Test het aan de hand van foto’s op Chronofoto.

Bijzondere verftechniek.

Afgelopen 26 januari vond de Delhi Republic Day parade plaats. Dit is een van de grootste en belangrijkste parades die wordt gehouden in het kader van de viering van de Dag van de Republiek in India. De parade eindigt met een motorshow van de motoreenheden van het leger.

De Bibliotheek in Utrecht heeft fietslessenaars. Aan zo’n lessenaar kun je telefoons, laptops en andere apparaten opladen met de fiets. En dit kun je doen terwijl je een boek leest of studeert. Op de video hieronder zie je hoe dat in zijn werk gaat.

De Wondenman is een medische tekening van een persoon met verschillende verwondingen verspreid over zijn gehele lichaam. Het gaat hier om wonden opgelopen door ongelukken, ziektes of geweld.  In 1491 verscheen de Wondenman voor het eerst in druk in het middeleeuwse medische handboek Fasciculus Medicinae . De Wondenman was bedoeld als anatomisch hulpmiddel voor chirurgijnen en artsen om zo de verschillende soorten verwondingen te kunnen onderscheiden en te bepalen welke behandeling nodig was.  Ook werd de Wondenman gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding na een ongeval of mishandeling. Via Breinwekker en Letselschade.

Wondenman, Pseudo-Galen, Anathomia; WMS 290. Bron afbeelding: Wellcome Collection

De Chrysler Thunderbolt was een auto die nooit in productie is genomen. Het was een zogenaamde concept car. Chrysler wilde hiermee laten zien de auto van de toekomst eruit zou kunnen zien. Met de name de aerodynamica was grensverleggend. De Thunderbolt was getest in een windtunnel en het was ontworpen om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben. Bekijk de auto hieronder.

Mobiele versie afsluiten