In opmerkelijke Zaken, week 51 – 2023 gaat het over platenbeurzen, natuurprenten, labels op cementzakken en de cornu uit Pompeï. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.
Opmerkelijke Zaken
Een subtiele waarschuwing.
Auto’s vernielen onze steden. Het bewijs wordt geleverd op cars destroyed our cities.
Hoe kan je zien dat iemand tegen je liegt? Bekijk het op onderstaande video
Een cornu is een oud Romeins koperen blaasinstrument. Het muziekinstrument is circa drie meter lang en heeft de vorm van een letter ‘G ‘. Het instrument wordt verstevigd door middel van een dwarsbalk die ook dient om de cornu op de schouder van de speler te laten rusten. Er zijn een aantal exemplaren gevonden bij archeologische opgravingen, twee daarvan in de ruïnes van Pompeï. Tegenwoordig worden deze cornu’s niet meer gemaakt. Maar muzikant Abraham Cupeiro heeft er wel een nagebouwd. Op de vidoe hoor en zie je de cornu in actie.
Hoe wordt een vinylplaat gemaakt? Op de video hieronder zie je het hele proces
Vinyl is hot. Nieuwe platen, maar ook tweedehands vinyl is helemaal hip en trendy. Zoek je een plaat? Ga dan eens naar een platenbeurs. Je vindt ze allemaal op de platenbeurs agenda.
In de wereld van de croissant volgen de trends elkaar razensnel op. Choloade croissant, de ham-kaascroissant, woudkorn croissant, de spelt croissant, de cruffin en de crompouce om er maar een paar te noemen. Nu is er ook de kerstboom croissant. Je kunt deze Christmas tree Croissant bekijken op het account van ChefsPerfect.
Tim Andraka maakt bijzondere natuurprenten. Bijvoorbeeld deze vis kip. Je kunt het werk van Andraka ook bekijken op Instagram.
In het Zweedse online Technisch Museum vind je een bonte verzameling met labels die op cementzakken staan. Hieronder het label van het cement van Cardoso Gonzales & Companha en dat van Cruzir. Via Kekness.
Bekijk hieronder een reportage uit 1965 over een wel zeer futuristisch muziekinstrument, genaamd de mellotron. Dit was een elektrisch muziekinstrument met toetsen, waarbij het geluid geproduceerd wordt door middel van geluidsfragmenten die op tapes waren gezet. Daarom klonk de mellotron als een heel orkest.