Opmerkelijke Zaken, week 51 – 2019

In Opmerkelijke Zaken, week 51 – 2019 gaat het over gekrompen hersenen, metrolijnen, stippen en volgers of toch liever vrienden? Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

De BBC heeft 16.000 geluidseffecten om te downloaden. Dat is een applausje waard.

De hersenen van een wetenschapper zijn een beetje gekrompen nadat hij 14 maanden op Antarctica had gewoond. Lees het hele verhaal op Science News.

Is het jongleren, is het biljarten? Het is in ieder geval heel knap!

Martha Stewart maakt poppen met zielige gezichten. Ze maakt ze van oude sokken. De Frowny Faces zijn te koop.

poppen met zielige gezichten

Hoe werkt een kraan?

via Gfycat

Blues muzikant Christone ‘Kingfish’ Ingram speelt een prachtige versie van Amazing Grace op de begrafenis van zijn moeder.

Ben je een graffiti-artiest of straatkunstenaar en wil je een muurschildering aanbrengen, maar weet je geen goede plek om je kunsten op los te laten. Bezoek dan eens Wallspot. Wallspot is het eerste street-art platform dat kunstenaars helpt een plek te vinden waar ze kunnen schilderen. Onderstaand muurtje staat in Rotterdam.

Een boekenkast om onder te slapen. Althans zo lijkt het want het is een quilt. Je kunt hem kopen op Proudteaching.

Plattegronden zijn bedoeld om mensen te helpen om de weg te vinden en moeten daarom dus heel precies de werkelijkheid in kaart brengen. Behalve de plattegrond van metrolijnen. Die zijn vaak helemaal volgens de werkelijkheid ontworpen. Bekijk het bijvoorbeeld eens bij de plattegrond van de metro van Londen en Tokio. Daarbij gaat het helemaal niet om precisie en nauwkeurigheid, maar om inzicht.

De Portugese graffiti artist Odeith heeft een betonnen blok omgetoverd tot een kapotte stadsbus. Bekijk het op de video hieronder.

Bekijk hieronder een filmpje over stippen van Norman McLaren. het filmpje heet Dots en dateert uit 1940.

Volgers of liever vrienden? Authentieke sociale media is natuurlijk het best! Mooie reclame.

Een plaat met zes kanten en vijf gaten. Zo’n elpee bestaat echt. Dimitri Manos heeft er 16 minuten muziek opgenomen. Misschien dat je er eentje vindt op een platenbeurs?

Wat betekent het om iets abstract te maken, oftewel te abstraheren? Ross McCampbell legt het uit aan de hand van verschillende tekeninge.