Opmerkelijke Zaken, week 50 – 2023

In opmerkelijke Zaken, week 50 – 2023 gaat het over tofu, pijn, Tom Waits liefde voor auto’s, kerncentrales en een bosje bloemen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Pijn. Waarom hebben we het eigenlijk? En hoe is het om met chronische pijn te leven?

Boeddhisme uitgelegd aan de hand van een schema. Je vind het op Information is beautiful.

Ooit gehoord van een saxocone? Dat is een soort saxofoon met een verkeerskegel erop gemonteerd. Tijdens het Tiny Desk Concert van de Moon Hooch wordt dit muziekinstrument bespeeld.

Wil je weten hoe een kerncentrale werkt? En wil je zelf ook wel eens achter de knoppen van een nucleaire reactor zitten en kernenergie opwekken? Dan kan dat in de vorm van een spelletje, dat bedacht is door de universiteit van Manchester.

In de science fiction serie Star Trek waren heel veel stoelen te zien. Van bureaustoelen, eetkamerstoelen en fauteuils tot loungestoelen en autostoelen. Op Ex Astrix Scientia zijn deze stoelen tentoongesteld. Deze stoelen kun je gewoon kopen. Zoals hieronder de Zuo Unico stoel. Ook is er een aantal niet geïdentificeerd. Het is niet duidelijk door wie deze stoelen zijn ontworpen.

Star Wars stoel

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct uit de Aziatische keuken. het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. Maar hoe maak je tofu eigenlijk. Op onderstaande video zie je de traditionele manier van tofumaken

Afgelopen 7 december was Tom Waits jarig. Hij werd 74 jaar. Hij schrijft prachtige liedjes. Hij heeft het talent om over kille dingen de meest gevoelige songs te schrijven. Zoals over een auto bijvoorbeeld. Hij schreef maar liefst 83 liedjes waarin het op een of andere manier over een auto ging. Zo gaat het nummer Ol’55 uit 1973 over zijn ’55 Cadillac. Bijzonder dat je over zo’n stuk koud staal zo’n prachtige song kunt schrijven.

Weer een timelapse van een bos bloemen? Ja dat klopt, maar dit keer een hele mooie. Dance Dance van Thomas Blanchard laat een bloemen door de vier seizoenen heen zien. Een beetje kunstzinnig want er wordt niet gewerkt met de echte seizoen, maar met symbolen.