Opmerkelijke Zaken, week 50 – 2021

In Opmerkelijke Zaken, week 50 – 2021 gaat het over het digitale zweetkamertje, bizarre boektitels, de blues van de Zangeres Zonder Naam en humor in de architectuur. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Als je in Leiden hebt gestudeerd, weet je dat als afsluiting van je studietijd in Leiden, je handtekening op de muur van het Zweetkamertje hebt gezet . Dat kamertje is er nu ook digitaal. Op hetzweetkamertje.nl vind je een 360° foto van deze prachtige ruimte. Je kunt dan ook inzoomen op diverse handtekeningen van mensen zoals Koning Willem-Alexander en Nelson Mandela.

Op het Instagram account van Rogier Polman vind je tal van vreemde boeken en lp’s met bizarre titels als Een nettte jongen met een vochtig brein of Verdomd harige jassen. Hieronder nog twee voorbeelden.

Zangeres Zonder Naam
Maybe you can bring me some catfish when you come to Holland

Wist je dat er tussen de smartlap zoals de Zangeres Zonder Naam die ooit zong en de deltabluesmuzikant uit Mississippi, echt niet zoveel verschil is? In de muziekdocumentaire Smart (The Blues Never Die) uit 1985 wordt het bewijs geleverd. De film gaat over het leven van de zeventigjarige Amerikaanse bluesgitarist David ‘Honeyboy’ Edwards. Er wordt een een vergelijking die wordt gemaakt tussen zijn leven en dat van de Zangeres Zonder Naam, de koningin van de smartlap. Via BoekenBlues.

De Keniaanse fotograaf Thandiwe Muriu geeft de cultuur van van Afrika een centrale plaats in haar werk. In het project Camo combineert ze portretfotografie, geometrische vormen, kleurrijke fashion met de Afrikaanse cultuur. Hieronder kun je alvast een aantal werken van Thandiwe Muriu bekijken. Vind er meer op haar Instagramaccount.

Architectuur en humor gaan best goed samen. Architect Jeff Shelton is daar het bewijs van. Hij vrolijkte het saaie straatbeeld van Santa Barbara in Californië op met kronkelend paars metaalwerk, psychedelische patronen, nissen, merkwaardig ingezakte vormen en onconventioneel glaswerk. Bekijk het op onderstaande video. Via Bijzondere Huizen.