Opmerkelijke Zaken, week 50

In Opmerkelijke Zaken, week 50 – 2020 gaat het over de letter g, olifant Kaavan die nu niet meer eenzaam is, over beroemde zelfportretten en eentonige bamboefluit: de n’dehou. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

John Dillinger, Al Capone, de KKK, de Unabomber, John Gotti, Bonnie en Clyde. De FBI heeft alle zaken van deze boeven, spionnen, terroristen en criminelen onderzocht. Op de site van de FBI staat een groot aantal beroemde cases verzameld. Spannend!

De letter g…. Maar hoe schrijf je die letter nu precies. Doe de quiz via onderstaande video.

Begin vorige eeuw bood werd een nieuw soort nep-zilver ontwikkeld. Zo kon je toch heel goedkoop een ‘zilveren’ bestek aanschaffen dat er heel luxe uitzag. Het Nederlandse bedrijf Gero bracht dit bestek op de markt. Via Zakka Stories.

gero bestek

Casa Bola is Braziliaanse voorganger van de futuristische bolwoning uit Den Bosch van architect Dries Kreijkamp. Casa Bola vind je in Sao Paulo in Brazilië en werd tussen 1979 en 1985 ontworpen door architect Eduardo Longo. Bijzonder is de gele glijbaan.

Casa Bola

100 Days of Art History Jinjins: is een project van JinJin. Ze maakt zelfportretten op basis van beroemde kunstwerken. Hieronder enkele voorbeelden.

The Coffee Cola Song is een nummer van Francis Bebey uit 1982. Opvallend instrument in dit nummer is de eentonige bamboefluit: de n’dehou. Het is een uitvinding van de Pygmeeën. In 2017 werd deze fluitpartij gesampled door Arcade Fire op het nummer Everything Now. Via BoekenBlues.

Kunstenares Fidessa Docters van Leeuwen vond dat de muur van de 13-verdiepingen tellende flat Saturnus in Duivendrecht gebruikt kon worden als canvas. Ze schilderde het schilderij de boerderij Weltevreden van Piet Mondriaan op de muur. Hieronder het resultaat.

De ‘eenzaamste olifant ter wereld’ Kaavan leefde jarenlang in gevangenschap in de dierentuin van Islamabad in Pakistan. Aanvankelijk had de 36-jarige olifant gezelschap van een andere olifant, maar toen deze overleed, kwijnde Kaavan weg. Met hulp van zangeres Cher en dierenrechtenorganisatie Four Paws werd Kaavan gered leeft nu in een reservaat in Cambodja. In de video hieronder zie je hoe hij voor het eerst in jaren een soortgenoot begroet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *