In Opmerkelijke Zaken, week 5 – 2024 gaat het over croissants, het Burburry kapsel, Afrikaanse funk en de reis van een visarend. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.
Opmerkelijke Zaken
Er zijn heel veel variaties op de croissant. Zo is er de cronut (kruising van een croissant met een donut), de cragel (een combinatie van een bagel met een croissant), de tacro, (tacocroissant) en de croffle (wafel van croissantdeeg). Uit de Australië komt de crospresso (een combinatie van een croissant met Nutella en espresso), de kerstboom croissant, de crompouce (tompouce croissant), de moorsant (moorkop croissant). En er is weer een nieuwe variant op de croisant. Zo heeft het Landmark hotel in Londen vanuit hun Cake Shop hun broissant (brioche croissant) gepresenteerd. Via Horeca Trends.
De uitvinder Uriah Smith uit Michigan kreeg in 1899 octrooi op de Horsey Horseless. Dit was een auto met een houten paardenhoofd. Hij hoopte dat dieren op de weg minder snel zouden schrikken van deze bijzonder vormgegeven auto. Via Futility Closet.
Afrikaanse funk à la James Brown. Het bestaat echt en in de jaren ’70 was Amerikaanse funk populair in Afrika en er waren talloze Afrikaanse artiesten die funk de manier van James Brown ten gehore brachten. Maar was het James Brown die deze Afrikaanse artiesten beïnvloedde of had Brown zich laten inspireren door deze Afrikaanse muziek? Op Boekenblues kun je het lezen en er is ook een playlist vol met funk uit Afrika.
Burberry is een modehuis uit het Verenigd Koninkrijk. Het handelsmerk van Burburry is het ruitjespatroon met een camel achtergrond met rode, witte en zwarte strepen. Dit ruitjespatroon werd voor eht eerst gebruikt in 1924 als een voering voor een trenchcoat. En is nu ook te zien in een kapsel: het Burburry kapsel.
Mrs Rauer’s Journey is een kaart waarop je de reis kunt volgen van een vrouwelijke visarend, genaamd Mrs Rauer. Ze vliegt van Oslofjord, Noorwegen naar de Westelijke Sahara, een tocht van 5700 kilonmeter.
De achttiendaagse reis van Mrs Rauer is vol gevaren. Van de 11 visarenden die met GPS zijn getagd door het Østfold University College leeft alleen Mrs Rauer nog. Dodelijke windturbines, Spaanse stropers en landmijnen in de Sahara zijn maar enkele gevaren die de visarend moet trotseren. De rode stippen, op de kaart, markeren de dood van een vogel.