Opmerkelijke Zaken, week 49 – 2023

In opmerkelijke Zaken, week 49 – 2023 gaat het over de allereerste sample, de dood van een muzikant en een auto die rijdt op plastic. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Check de vulkaanuitbarstingen die in kaart zijn gebracht met drones

Oculi Mundi is een website war je een kijkje kunt nemen in de Sunderland-collectie: een verzameling met wereldkaarten, hemelkaarten, atlassen, globes en kennisboeken.

110 jaar mannen en vrouwen mode zijn teruggebracht tot een filmpje van iets meer dan 30 seconden.

De allereerste sample ooit zou te vinden zijn in He’s Gonna Step On You Again uit 1971 van de Zuid-Afrikaan John Kongo. De sample was afkomstig uit de muziek van een groep Afrikaanse drummers Musique du Burundi uit 1968. Op dit album staat de track Ensemble de Tambours dat wordt uitgevoerd door 25 drummers van de Ingoma-stam uit Burundi. Dit intro van dit nummer is gesampled door John Kongo. Luister zelf maar naar de allereerste sample en naar het origineel.

Op Vintage Covers vind je heel veel parodie boekomslagen en posters. Net echt!

parodie

Kunstenaar Gijs Schalkx uit Arnhem heeft een auto ontwikkeld een auto die rijdt op plastic afval. Plastic is een aardolieproduct. Door het verdampen en daarna te condenseren, wordt het weer gewoon olie die je kan gebruiken. Schalkz heeft een oude dieselauto omgebouwd. Dat dit niet op grotere schaal wordt gedaan komt waarschijnlijk dat het veel kost en omdat het nog steeds goedkoper om van olie brandstof te maken. Bekijk de auto op onderstaande video.

George Mukabi was een muzikant uit Kenia wiens muzikale carrière tragisch eindigde. In 1963 had zijn vrouw zijn gitaar kapotgemaakt. Hij achtervolgde haar en sloeg haar tot moes. Zijn schoonouders en een groep dorpelingen name represailles. Ze sneden Mukabi in stukken. Een gruwelijk verhaal! Dit in tegenstelling tot zijn muziek. Die is zoet en ingetogen. Op AfroGrooves vind je het nummer Kweli Ndugu. Dat gaat over jalousie.