Opmerkelijke Zaken, week 49 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 49 – 2022 gaat over geometrische taarten, reuzenpompoenen, deurklinken en mooie computers. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Rotaboxes: een online spelletje met blokken.

Coastline Paradox is een kaart die aan de hand van Google Maps Street View de stijging van de zeespiegel laat zien. Je ziet wat het effect is van een hogere waterstand tussen nu en het jaar elk jaar tussen nu en 2300. Eng!

The Bézier Game is een spel om je te helpen om handiger te worden met de pen.

Bijzondere deurklinken. Ze zijn gemaakt door Margot DeMarco.

De chimpansees uit de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo krijgen reuzenpompoenen voorgeschoteld. Lekker bitter!

A Bestiary of Loss is een overzicht van dieren die zijn uitgestorven. De Tasmaanse tijger, de dodo, de sabeltandtijger en er zijn er heel veel meer. In de meeste gevallen komt dat door toedoen van de mens. Op Public domain review vind je dit overzicht. Het is een manier van collectieve rouw en een middel om de omvang van het verlies in beeld te brengen. En misschien is het ook een aanzet tot actie. En dat is hard nodig want er staan ​​momenteel 3797 dieren op de IUCN-lijst van ernstig bedreigde dieren.

De oeros stierf in1627 uit. Bron afbeelding Wikipedia

Ýr Jóhannsdóttir, die beter bekend is als Ýrúrarí, is een textielontwerper en kunstenaar uit IJsland. Ze vindt kleding veel meer dan een ordinair consumptieartikel. Daarom breit ze unieke kledingkunst kunst- en designstukken. Op de video hieronder meer over Ýrúrarí.

Vroeger waren computers groot en log. Grote machines met knipperlichten en draaiende ventilatoren. Op de website Docubyte vind je een ode aan deze computers, getiteld Guide To Computing. Het betreft een serie heldere, kleurrijke foto’s van computers uit de jaren ’40 tot ’80. Ook op Instagram

Lauren Ko bakt geometrische taarten. Ze heeft er ook een boek over geschreven. Dat heet Pieometry. Check haar Instagram account voor meer baksels met patronen.

geometrische taarten