Potemkin stad

Opmerkelijke Zaken, week 48 -2017

In Opmerkelijke Zaken, week 48 gaat het over de intelligentie bij dieren, nepsteden, refotografie, bontgekleurde zebrapaden, een parkeerplek voor honden en meer opmerkelijke zaken.

Opmerkelijke Zaken, week 48

Refotografie is het opnieuw fotograferen van een onderwerp dat lang geleden ook al gefotografeerd is. Het is aan de fotograaf om vanuit exact dezelfde positie en locatie te fotograferen zodat je een ‘voor’ en ‘na’ foto krijgt. Er is een hele site aan dit fenomeen gewijd: Re.photos. Je kunt zelf ook meedoen en foto’s uploaden!

De beste kaas van de wereld is de Britse kaas Cornish Kern en is pas over anderhalf jaar te koop, want de kaas moet eerst nog 16 maanden rijpen. De Cornish Kern kwam op de World Cheese Awards in Londen als beste uit de bus versloeg 3000 andere kazen uit 34 landen, waaronder Franse en Nederlandse.

Funnycross is de naam van een serie bontgekleurde zebrapaden in Madrid. Deze zebrapaden zijn een kunstwerk van de Bulgaarse kunstenaar Christo Guelov. Deze zebrapaden zijn er niet alleen voor het ‘mooie’, maar deze oversteekplaatsen zijn bovendien beter zichtbaar voor het verkeer.

zebrapad
Bron foto: Design You Trust

Vind mooie verjaardag plaatjes op Afbeeldingen.net. Hieperdepiep!

verjaardag plaatjes
Fotograaf: Anant Nath Sharma via Flickr

In het noorden va India kan het in de winter behoorlijk koud worden. Daarom krijgen twintig olifanten in het in Wildlife SOS Elephant Conservation and Care Center in Mathura, een truitje aan. De truien worden gebreid door de dorpsbewoners.

Generaal Potemkin liet nepsteden bouwen die niet meer waren dan decors en facades. Zo kon hij indruk te maken op Catharina de Grote die in 1787 de stad bezocht. Dergelijke steden worden ook wel Potemkin steden genoemd. Toen was het een nieuwe ‘uitvinding’. Dergelijke nepsteden bestaan nog steeds. Fotograaf Gregor Sailer maakte er een fotoserie over, genaamd Potemkin Villages. Hieronder een voorbeeld.

Potemkin stad

Aan het wandelen met je hond en je moet opeens een winkel in! Dan kan je natuurlijk je hond even vastbinden aan het fietsenrek. Vel veiliger is je hond even te parkeren in de Dog Parker: een overdekte parkeerplaats voor honden.

Dieren zijn slimmer dan we denken en intelligentie is niet langer aan de mens voorbehouden. Zo worden kraaien getraind als schoonmaker en kan de octopus op onderstaande video het deksel van de pot openen waarin hij zit opgesloten.

Tijd om te stoppen. Moet mijn haar nog strijken!

haar strijken
Bron foto: Post Modern JPG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *