Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2023

Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2023 gaat het over voedsel, frietkotten, gereedschap en een heel eng muziekinstrument. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Pickle Ketchup is de nieuwe ketchup van Heinz. Met augurken

Hoeveel voedsel wordt er geproduceerd, opgegeten en weggegooid. Op World Food Clock kun je het bijhouden.

William Hoza heeft een spreeuwenwolk gemaakt die je vanachter je bureau kunt bedienen. En het mooie is… Er verschijnt een woord. Check de Text Particles hier.

Weg met Black Friday. Voortaan doen we alleen nog aan Green Friday. Hierbij draait het om duurzaamheid en het maken van bewuste keuzes. Organisaties en winkels moedigen consumenten aan om na te denken over hun aankopen, om juist niets te kopen, of om iets goeds te doen voor de wereld.

Ooit gehoord van de Apprehension Engine? Het is een muziekinstrument waar je enge geluiden mee kunt maken: griezelige, creepy en angstaanjagende tonen. Dit instrument wordt gebruikt voor filmmuziek van horror movies en andere scary films. Apprehension Engine betekent letterlijk vertaald de ‘angst machine’en het bestaat uit snaren, staven, wielen en bogen die aan een houten kist zijn bevestigd. Wil je horen hoe dit enge ding Klinkt. Luister dan naar filmcomponist Mark Korven op de video hieronder.

Het periodiek systeem der elementen, is een tabel waarin alle bekende chemische elementen systematisch zijn gerangschikt. Wist je dat zoiets ook voor gereedschap bestaat? Het heet de Periodic Tabale of Tools. Hieronder een klein deeltje van die periodieke tabel voor gereedschap.

periodieke tabel voor gereedschap

In 2014 werd Belgische frietkot door het Vlaamse ministerie van cultuur aangemerkt als cultureel erfgoed. Nu worden ook de drie meest bijzondere frituren in Vlaanderen officieel erkend als monument. De bedoeling is dat door deze bescherming nog meer waardering naar de frituristen én frituren gaat en wordt voorkomen dat alle frietkoten uit het straatbeeld verdwijnen. De Frituur bij Luc & An is een van de drie frietkotten die onlangs tot monument is verheven. Via Historiek.

frietkot