Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2022 gaat over de strijd voor de voetganger, een zomerdag in Oost-Berlijn en hoe voorkom je dat je planten worden gestolen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Mastodon in de buurt.

Handig is Numbr. Een rekenmachine en kladblok ineen.

Een flat met pokken.

De planten worden in ieder geval niet meer gestolen.

El Peatonito lijkt op een Mexicaanse worstelaar. Deze worstelaar strijdt niet in de ring, maar op de wegen en straten in Los Angeles, Californië. Hij vecht voor de voetganger en tegen de terreur van de auto. Op de video zie je El Peatonito in actie.

Op 20 september 1519 vertrokken vijf schepen met 239 manschappen (de De Armada de Moluccas) vanuit Sanlúcar de Barrameda in Spanje. Doel van de Armada de Moluccas was om een ​​nieuwe route te vinden naar de Molukse Eilanden, in Indonesië. Op 6 september 1522 kwam slechts één van die schepen, de Victoria, terug in Spanje. Het was het eerste schip dat de wereld rondreisde. Slechts 18 mannen keerden met de Victoria terug naar Spanje. Veel van de anderen stierven tijdens de reis, onder wie kapitein Ferdinand Magellan, die in april 1521 op de Filippijnen werd vermoord. The First Around the World is een interactieve kaart waarop de route van de Armada de Moluccas in beeld is gebracht. De kaart laat ook een aantal hoogte- en dieptepunten zien zoals de ontvoering en vastketening van twee indianen van de Tehuelches-stam, het verbranden van een dorp in Guam en een aanval op het eiland Mactan, waarbij kapitein Magellan omkwam.

Kapitein Ferdinand Magellan. Bron afbeelding: Wikipedia

De video hieronder is gemaakt op 1 juni 1989. Je ziet beelden van een doodgewone zomerdag in het communistische Oost-Berlijn, Oost-Duitsland. De beelden zijn gemaakt met naar binnengesmokkelde camcorder. Een paar weken later viel het IJzeren Gordijn.