Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 48 – 2020 gaat het over tanden, het blauw van de lucht, de aarde, Hollandse klimtoestellen en blote lichamen. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Waar in Nederland liggen de plaatsen Hilvarenbeek, Appingedam en Hoogland? Je kunt je geografische kennis nu zelf testen met Woonplaatsguesser.

Deze jonge vrouw is een prachtige foto van een schilderij van Ramón José Izquierdo y Garrido. Op Artvee vind je een hele berg aan kust, posters en illustraties die je gratis kunt gebruiken. En ook hier kun je tal van gratis afbeeldingen downloaden.

Ramón José Izquierdo y Garrido

Schematische weergave van de aarde

Hoeveel tanden heeft een mens? Bekijk deze culturele geschiedenis van tanden boordevol feiten over je tanden. Je leert er van alles over tandenpoetsen met takjes en bladeren,over het bleken van tanden en het zoeken naar de perfecte glimlach.

De zes klimtoestellen van Aldo van Eyck zijn typische Amsterdams. Van Eyck ontwierp zo’n 730 speeltuinen die allemaal voorzien waren een klimtoren, een klimkoepel in de vorm van een iglo, een klimtrechter, een duikelrek, een dubbel duikelrek (brug) en een klimboog, ook bekend als de klimtunnel. En natuurlijk hadden ze allemaal zo’n betonnen zandbak.

klimtoestel
De klimiglo van Aldo van Eyck aan de Kramatweg, Amsterdam-Oost. Bron afbeelding Ceescamel via Wikipedia

Een cyanometer is een instrument om de intensiteit van het blauw van de lucht te meten. Elk van de kaarten is een gradatie van blauw. het instrument is in 1789 ontwikkeld door de Zwitserse natuurkundige Horace Bénédict de Saussure. Via Open Culture.

cyanometer

Sean Connery is onlangs overleden. Hij was de eerste en de beste James Bond. De eerste James Bond film was Dr. No en werd in 1962 uitgebracht. Reagan Ray is fan en bracht een visuele ode aan Dr. No.

James Bond

Bijzondere reclame uit IJsland voor het Nova horloge. Laat je telefoon thuis en ga eens met elkaar praten en laat die sociale media links liggen. Hier krijg je alleen maar perfect foto’s van perfecte lichamen voorgeschoteld en dat is niet zoals het in het echt is. Je hebt geen smartphone meer nodig als je een Nova horloge hebt. Trouwens, waar je laat je dat mobieltje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *