Opmerkelijke Zaken, week 45 – 2023

Opmerkelijke Zaken, week 45 – 2023 gaat over collector’s items, tangensnavels, dure douchelanden en de minibiebkaart. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Handige tip: Leg een rol wc-papier in je koelkast. Die rol neemt alle vieze luchtje op zodat je koelkast weer fris en fruitig ruikt

Kwisje: welke landen grenzen aan Guatemala? Of aan Zimbabwe, Nederland of welk land dan ook. Test je kennis op Neigborle.

De Little Free Library World Map is een interactieve kaart met de locaties van minibiebs over de hele wereld. De kaart is gemaakt door de non-profitorganisatie Little Free Library uit Minnesota en er zijn meer dan 150.000 bibliotheken in 120 verschillende landen in kaart gebracht.

Hoe duur is het om een douche te nemen? En hoeveel ben je per jaar kwijt aan al dat douchen? En in welke landen is het het duurst of is het juist goedkoop. Op Vivid Maps is in kaart gebracht wat de kosten zijn. In Nederland is het duur. We staan op de 7de plaats van dure douchelanden.

Wat zijn nu eigenlijk collector’s item of in het goed Nederlands ‘verzamelobjecten? Klinkt een beetje snob. Het suggereert dat je een betere smaak en meer geld hebt dan het gewone volk. Maar voor de meeste mensen is die jacht naar iets waar je al tijden naar op zoek ben, te gek. Het is een kick. Maar wat is nu precies een collector’s item. Op het blog van BoekenBlues wordt de term collector’s item uitgelegd.

Houten vogels met een tangensnavel. Via furniture and wood shavings.

tangensnavel

Er is een groot aantal talen dat niet meer wordt gesproken, gelezen en geschreven. Denk bijvoorbeeld aan Etruskisch, Soemerisch, Akkadisch, Sanskriet, Latijn of Fenicisch. Allemaal uitgestorven dode talen.

Op de twee video’s hieronder zijn die dode talen weer tot leven gebracht en kun je beluisteren hoe ze ooit geklonken hebben.

Op een pottenbakkersschijf kun je ook tekenen. Plak er gewoon een papiertje op en ga aan de slag. Yohei Kisanuki doet het voor en maakt fenakistiscoop-achtige animaties die hij op video heeft gezet. Bijna hypnotisch. Je blijft kijken!