Opmerkelijke Zaken, week 44 – 2023

Opmerkelijke Zaken, week 44 – 2023 gaat het over geluksmomenten, de Nederlandse vibe, een trap opfietsen, de herkomst van namen van wijken in straten in New York en de uitleg van jazz. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Op safari vanachter je laptop en lekker wild spotten. Dat kan met online safari.

Population.io is een interactieve visualisatietool die je een beeld geeft van hoelang je nog te leven hebt in een bepaald land, op basis van jouw geboortedag. Demografie is best leuk!

Soms heb je gewoon wat positiviteit nodig. En die positiviteit brengt de site Momentous.me. De site verzamelt kleine geluksmomenten. Ontdek verhalen over geluk van over de hele wereld. Je kunt zelf ook verhalen toevoegen.

Dutch cycling Lifestyle is een hulpmiddel om je straat mooier en leefbaarder te maken. Het werkt simpel: geef een adres op en de Google Streetview-afbeelding krijgt met behulp AI een make-over. De straat krijgt een Nederlandse vibe en wordt veel groener gemaakt. Er is plek voor voetgangers, fietsers en planten.

Met een BMX fiets kun je heel makkelijk de trap afrijden, maar al fietsend een trap opfietsen is echt heel knap. Ondra Miggisch doet het in Barcelona.

Tijdens de uitreiking van de Grammy’s in 1976 vroeg Mel Tormé aan Ella Fitzgerald wat jazz is. Ze legt het uit in een scatduet. Luister en dan weet je wat jazz is.

Op de video hieronder wordt ingegaan op de herkomst van namen van wijken in straten in New York. Vaak hebben ze een Nederlandse afkomst. Zo is The Bronx vernoemd naar de immigrant Jonas Bronck, is Brooklyn vernoemd naar Breukelen en is Staten Island een verbastering van het Nederlandse woord ‘staat’. Verder hebben de namen van veel stadsdelen een Engelse herkomst. Queens is vernoemd naar koningin Catherine van Braganza, destijds koningin van Engeland en is Brooklyn dat in Kings County ligt, vernoemd naar koning Charles II, de echtgenoot van Catherine. De naam voor Manhattan, dat geen Europese oorsprong heeft, kwam van het Lenape-woord ‘Mannahatta’.