Opmerkelijke Zaken, week 43– 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 43– 2022 gaat het over de restaurants in de VS, een sterrenkaart, koud is gezond en Kaketsugi. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

De Creative Culture Guide verzamelt de beste ideeën om tot een duurzame samenleving te komen.

OpenTrees is ’s werelds grootste database van bomen in parken en straten. En je kunt naar bomen luisteren via Tree.fm

De ESA sterrenkaart visualiseert het heelal op basis van de gegevens van de Hipparcos satelliet die van 1989 tot 1993 actief was.

In de V.S. houden ze van eten. Daarom zijn er ook zo veel restaurants: Het land telt ongeveer 705.000 restaurant, waarvan heel veel ketens, zoals Sybway, Papa Johns Pizza, Wendy en McDonalds. Deze kaart geeft een overzicht.

De sculpturen van Felix Semper bestaan voor 100% uit papier. Semper is maanden bezig om zo’n kunstwerk te maken. Hij gebruikt hiervoor duizenden losse vellen. Toen hij in 2008 zijn bedrijf verloor en failliet ging, besloot hij kunstenaar te worden. Zijn werk wordt nu voor duizenden dollars verkocht en hij exposeert over de hele wereld. Check zijn kunst op onderstaande video.

Onderstaande aquarel uit 1720 maakt deel uit van een Japans manuscript dat werd geschreven door Kanda Gensen (1670-1746). Kanda was een arts die bekend staat om zijn geïllustreerde verklarende werken over natuurwetenschappen en geneeskunde. Het manuscript bevat naast deze afbeelding, nog vele andere illustraties van verschillende symptomen van pokken.

Bron afbeelding: Wikipedia

De energiekosten rijzen de pan uit. Velen zetten de verwarming een paar graden lager. Onaangenaam… Maar toch zit er ook iets positiefs aan die kou in huis, want je kunt er aan wennen aan die lage binnentemperatuur. En bovendien is die kou ook gezond. Dat vertelt thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt (Universiteit Maastricht) in onderstaande video.

Kaketsugi is een Japanse techniek om kleding te herstellen. Niet zomaar herstellen, maar onzichtbaar repareren. Je kunt niet eens meer kunt zien dat er ooit een gat in die broek zat of een scheur in die jurk. Kaketsugi wordt met name toegepast bij speciale kledingstukken. bekijk de techniek hieronder op de video.