100 hanglampen

Opmerkelijke Zaken, week 43– 2019

In Opmerkelijke Zaken, week 43– 2019 gaat het over hanglampen, Maggi, patat, een elektrische gitaar gemaakt van iPhones en de letters van Greta Thunberg. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken, week 43– 2019

Sandspiel is een pixelfysica site waar je kunt schilderen met elementen, zoals ijs, water, zand, lava, vuur, olie, planten, schimmels en nog veel meer!

Hoe weeg je een walvis, zonder weegschaal?

Op de teksten op de protestborden van klimaatactiviste activist Greta Thunberg is een nieuw lettertype gebaseerd, namelijk Helvetica Greta Grotesk.

Greta Grotesk
Nieuw lettertype Greta Grotesk. Bron afbeelding: Frankie Fouganthin [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Maggi, is een Zwitserse smaakversterker dat de hele culinaire wereld heeft veroverd. Van Nederland, Ghana, Duitsland, Polen, Thailand, China en Senegal wordt het toegepast in de lokale eetcultuur. Lees er meer over op Europeana- blog.

Maggi
Bron afbeelding: Manuele Zunelli – Flickr [1], CC BY 2.0, Wikipedia

Yuri Kuznetsov is een gepensioneerd matroos. Hij woont in Rusland en toen hij van zijn oude dag kon gaan genieten, besloot hij zijn oude hobby, -schilderen- weer op te pakken. Alleen zijn canvas was anders. Geen wit doek meer, maar satelliet-tv-schotels.

satelliet schotels
Afbeelding: Design You Trust

De geur van pepermunt verbetert je sportieve resultaten. Zo ren je sneller en ben ben je sterker. En wist je dat ratten een voertuig in voorwaartse richting kunnen besturen en kunnen navigeren? Het is echt onderzocht en al deze onwaarschijnlijke onderzoeken zijn verzameld op de website Improbable Research.

pepermunt
Van pepermunt word je sterk! Bron afbeelding: Reclamearsenaal, Publiek domein, via Wikipedia

Trek in patat? Maar in welke friet precies?

Mmmmm lekker. Goede keuze!

In 2017 startten Che-Wei Wang en Taylor Levy van CW&T een project om 100 hanglampen te ontwerpen. Het lukte en het resultaat waren 100 unieke designlampen. Ze verkopen die lampen, maar ze bieden ze ook gratis aan. Je moet ze alleen nog even uitprinten.

100 hanglampen

Giant military cats is een twitter account waar reusachtige militaire katten worden getoond.

Trump Made a Tramp Out of Me is de titel van een nummer van Woody Guthrie. Het gaat over Fred Trump, de vader van de Amerikaanse president Donald Trump. Fred was vastgoedmagnaat. Hij hield er een racistisch verhuurbeleid op na en stopte subsidies voor de bouw van sociale huurwoningen in eigen zak. Woody Guthrie was een van zijn huurders en beschreef de malafide praktijken van Fred Trump in een nummer. Helaas is er maar een kort audiofragment van beschikbaar.

Heggen snoeien in de tuinen van Powis Castle. Best een klusje.

Hoe klinkt het als Freddie Mercury ’s nacht op zoek gaat naar zijn moeder? Yoel weet het.

Afgedankte iPhones kunnen nog heel goed dienst doen. Zo kun je van 107 iPhones een elektrische gitaar bouwen.

Vintage Psychedelische Pepsi Cola reclame uit de ’70-er jaren.

Wil je zeker weten dat er een zitplaats is in het park? Maak dan gebruik van de Pay & Sit bank. Het is kunst van Fabian Brunsing.