Opmerkelijke Zaken, week 42 – 2020

In Opmerkelijke Zaken, week 42 – 2020 gaat het over mieren, over bh’s, over muziekmaken om te emanciperen en een bijzonder betegelde vloer. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Bekijk de geschiedenis van mode en fashion op een tijdlijn. Je vindt op de Fahion History Timeline tal van onderwerpen over mode afkomstig objecten uit meer dan honderd musea en bibliotheken over de hele wereld. Heb je bijvoorbeeld ooit gehoord van de chemisette of de toga picta?

Chemisette uit 1860-1869. Bron afbeelding: Wikipedia

De Cardrona Bra Fence is een hekwerk waaraan tientallen bh’s hangen. Je vindt dit hek in Nieuw Zeeland, in de buurt van Cardrona. Het hek werd vlak na Kerstmis in 1998 volgehangen met bh’s, Waarschijnlijk door een groepje ballorige vrouwen die na een avondje stappen iets geks wilden doen. Sommigen mensen vinden het aanstootgevend, anderen vinden het humor. Soms worden door tegenstanders de bh’s verwijderd, maar een tijdje later worden er weer aan het hek. Ook is het hekwerk ingezet als een fundraising campgane om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker.

In 2016 betegelde Casa Ceramic in Manchester de gang om de optische illusie van een ongelijk oppervlak te creëren.

De Star Feminine Band uit Benin bestaat uit 7 dames tussen de 10 en 17 jaar oud. Ze zingen over serieuze thema’s als gelijkheid, empowerment en genitale verminking van vrouwen. Muziekmaken is volgens hen een manier om te emanciperen. Luister naar Femme Africaine waarin ze een mix laten horen van highlife, garage rock, Congolese rumba, Beninese sato en psychedelica.

Alles wat je wilt weten over mieren vind je op Antwiki. De grootste informatiebron over mieren. Antwiki bevat bijdragen van mierenexperts en mierenliefhebbers. Bekijk ook het verhaal over de Fabeltjeskrant: Juffrouw Mier en de schavuitenstreek.

Pizza-eters opgelet! Pizza Hut heeft een pizzadoos ontwikkeld die je kunt omvouwen tot een mini tafelvoetbal spel. Het is een kadootje van Pizza Hut aan voetbalfans die noodgedwongen thuiszitten en niet naar het stadion kunnen om hun nationale team te supporten.

tafelvoetbal in een pizzadoos
tafelvoetbal in een pizzadoos. Bron afbeeldig: The Drum