Opmerkelijke Zaken, week 4 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 4 – 2023 gaat het over snorharen bij mensen, Memphis Sisyphos en een park gebouwd met legoblokjes. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Klokkijken op deze wiebelige klok.

Het Memphis Rock ‘n’ Soul Museum heeft meer dan 1200 liedjes over Memphis verzameld. En dan gaat het niet om de Memphis hieronder.

Afbeelding via Tsjakka Boem

Waarschijnlijk hadden mensen vroeger snorharen. In onderstaande video wordt het uitgelegd.

Jon Tordoff bouwde het Lake District, het grootste national park van Engeland, met lego. Hij begon ermee in tijden van de lockdown. Hij verveelde zich namelijk. Inmiddels heeft hij ongeveer 9 vierkante meter gebouwd met lego. Hiervoor waren 200.00 legoblokjes nodig en bij elkaar kostte dit zo’n 4000 pond.

De Duitse kunstenares Gertraud Platschek maakt hoeden en maskers van alledaags materiaal. Ze gebruikt onder meer kartonnen dozen, plastic stoeltjes, kussens, kranten en pantys. Meer kunstwerken vind je op Instagram.

Gertraud Platschek

De Catio is een raambalkon voor katten. Het is een transparant overdekt balkon waarin katten plaats kunnen nemen en lekker naar buitenwereld kunnen kijken, zonder dat ze last hebben van wind en regen. De Catio is een handomdraai geïnstalleerd en er kan maximaal 23 kilo kat in liggen.

katten balkon

Kunstenaar Ross McSweeney maakte een prachtige handbediende automaton die de tragische Griekse mythe uitbeeldt van Sisyphos. Sisyphos werd veroordeeld om een zwaar rotsblok tegen een steile berg op te duwen. Dat lukte natuurlijk niet en telkens rolde de rots van top weer in de diepte in. Sisyphos was gedoemd eeuwig dat rotsblok opnieuw en opnieuw de steile berg op te duwen. Als je goed kijkt zie je beneden ook een duivelse figuur staan die het rotsblok voortdurend naar beneden rolt en achter Sisyphos ligtr een een hongerige gier op de loer ligt. De hele sculptuur is gemaakt van lasergesneden hout en is ook McSweeney.