Opmerkelijke Zaken, week 38 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 38 – 2023 gaat het over een pingpongkaart, Johnny Cash, Tenochtitlan en het langste matje ter wereld. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Johnny Cash is overal geweest. Check het op de website Johnny Cash Has Been Everywhere.

River is een visuele ‘connection engine’ waarmee je door afbeeldingen kunt bladeren en inspiratie kunt op doen.

Een datsja is een huisje op het platteland. Datsja’s zijn een typisch onderdeel van de cultuur in Rusland en sommige voormalige Sovjetrepublieken. En er zitten hele mooie tussen. Bekijk er hier een aantal.

Hou jij van tafeltennis of van een potje ping pong? Dan kun je op deze kaart zien waar je kunt gaan ping pongen. Zoek op een locatie bij jou in de buurt en je krijgt tal van plekken voorgeschoteld waar je kunt pingpongen.

De chukudu is een handgemaakte low tech houten scooter op twee wielen en die rijdt op ‘menskracht’. Ze worden gebruikt als vervoermiddel en lastdier in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Daar vormen ze de ruggengraat van het lokale transport. Hoe ze gemaakt worden zie je in onderstaande video.

Tenochtitlan was de hoofdstad van de Azteken. De stad werd in 1325 gesticht op een eiland in het Texcocomeer (Mexico). Aan het begin van de 16e eeuw was Tenochtitlan met zo’n 200.000 inwoners een van de grootste steden ter wereld. In 1521 werd de stad door de Spanjaarden veroverd en grotendeels verwoest. Op de ruïnes werd de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad gesticht. Een paar jaar voor de verwoesting zag de stad er zo uit:

Tenochtitlan
Tenochtitlan een paar jaar voor de verwoesting door de Spanjaarden. Bron afbeelding: Tenochtitlan.thomaskole.nl

Op de site Tenochtitlan.thomaskole.nl vind je nog veel meer informatie en afbeelding van deze Azteekse stad in het jaar 1518.

Een kapsel dat maar niet aan populariteit inboet, is de mat. Tami Manis uit Knoxville, Tennessee heeft dit kapsel al sinds de mat ergens in de jaren ’80 mode werd. Sindsdien heeft ze haar matje niet meer geknipt. En het resultaat mag er zijn: Ze heeft de onlangs een wereldrecord voor de langste mat op haar naam geschreven. Hieronder zie je resultaat.