overbevolking

Opmerkelijke Zaken, week 38 – 2019

In Opmerkelijke Zaken, week 38 – 2019 gaat het over vrouwenvoetbal in 1933, enge dieren, een snorrenmok, overbevolking en kattenvideo’s. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken, week 38 – 2019

Wat is allegakus, een smospot of rammetis? In het Vlaamswoordenboek vind je uitleg.

Hoe bouw je een piramide?

Parijs is een kloppend hart. Bekijk het op de kaart.

Getti Kehayova heeft in Las Vegas heeft nu het Guinness World Record op haar naam gezet voor het hoelahoepen met de allergrootste hoelahoep ooit door een vrouw gebruikt in deze tak van sport. De diameter van haar hoelahoep was 5,18 meter. Kehayova heeft een jaar lang getraind en droeg een beschermend vest om haar ribben niet te beschadigen. Bekijk het op de video.

Helemaal vergeten… 15 september was het World Afro Day.

Psychologen hebben onderzocht wat wij mensen de meest enge dieren vinden. Katten vinden we niet eng, maar luizen en spinnen….. Dat is andere koek!

enge dieren

De Feel the Peel machine is een bijzondere verse jus d’orange pers van Carlo Ratti Associati. Met deze machine kun je een lekker glaasje sinaasappelsap persen, maar van de sinaasappelschil die overblijft, wordt ter plekke bioplastic gemaakt waarmee ter plekke met een 3D printer een beker wordt gemaakt. En je krijgt je glaasje jus in een van deze bekers geschonken. De sinaasappel wordt helemaal opgemaakt.

Een snorrenmok is een beker met een snorrenbeschermer. Deze beker heeft een snorrenplateau, waarmee je je snor tijdens het drinken drooghoudt. Er zijn ook snorrenkop- en schotels.

snorrenmok
Snorrenmok. Bron afbeelding: daveyll [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Enigma machine is een online enigma toestel waarmee je berichten kunt coderen. Je kunt online volgen hoe de code tot stand komt.

Enigma toestel

Overbevolking: onze planeet gaat eraan kapot! Mac vindt dat ook!

Waarom kijken mensen naar kattenvideo’s? Lees diverse wetenschappelijke artikelen die het antwoord hebben op deze vraag.

Vrouwenvoetbal is niet nieuw. Het bestaat al meer dan 80 jaar. Zo werd Op 5 juni 1933 de Haagse vrouwenvoetbalclub Celcia opgericht en 3 weken later werden ze gefilmd voor het Polygoonjournaal. Het waren de allereerste filmbeelden van het vrouwenvoetbal. Er was destijds veel discussie over het vrouwenvoetbal. Is vrouwenvoetbal mogelijk en wenschelijk? was de vraag die toen gesteld werd.

Wist je dat je de verkeerde houding aanneemt als je naar het toilet moet voor een grote boodschap? Op de video van de BBC hieronder wordt uitgelegd wat dan wel de beste toilethouding is.