Opmerkelijke Zaken, week 37 – 2022

In Opmerkelijke Zaken, week 37– 2022 gaat het over het slaapgedrag van dieren, screensavers, dansende Derwisjen en de regenboog. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

Trendlist is een verzameling van visuele trends in grafisch ontwerp.

XScreenSaver is een verzameling met honderden gratis screensavers. je kunt ze allemaal downloaden. Ook kan je ze bekijken op YouTube. Onderstaande dateert uit 1993.

Dansende Derwisjen zijn uniek in Turkije. Ze worden ook wel Draaiende Derwisjen genoemd, omdat ze heel snel om hun as dansen. Derwisjen zijn islamitische geestelijken. Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten soefi’s. Dit zijn mystieke broederschappen binnen de islam die geloven dat god aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen. Na afloop van een dans, mag je niet applaudiseren. De Derwisjen dansen immers alleen voor Allah.

Hoe kan het dat de Dewisjen zo lang kunnen dansen? Heeft het iets te maken met het materiaal en ontwerp van hun rokken. En worden ze niet duizelig van al dat draaien? Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In het magazine van Improbable Research lees je er meer over.

Bekijk heel veel AI gegenereerde bijbelkunst. Als deze kunstwerken zijn gemaakt Al deze afbeeldingen zijn gegenereerd door DALL·E 2, die via artificiële intelligentie tekst omzet in afbeeldingen. En dat is dus gebeurd met diverse bijbelteksten. Onderstaande afbeelding is gebaseerd op Genesis 9: 12 en 13

Ik zal jullie een teken geven van dat verbond. Een teken waaraan de mensen voor eeuwig zullen kunnen zien dat Ik een verbond heb gesloten met hen en met alles wat leeft. Ik zet een regenboog in de wolken. Die boog is het eeuwige teken van mijn verbond met de aarde.

regenboog
Bron foto: Open Bible

100 kiosken uit de hele wereld zijn op de foto gezet door Trevor Traynor. Bekijk er hieronder alvast eentje,

Wist je dat olifanten heel weinig slapen. Ze slapen slechts 2 uur per dag. Ook giraffen hebben weinig nachtrust nodig. Ze slapen gemiddeld 4,6 uur per nacht. En zeesterren zijn eigenlijk zelden wakker. Ze slapen tussen de 19,4 en 20,5 uur per dag. Lees er meer over het slaapgedrag van dieren op de site van de sleep foundation.

Neem op onderstaande video een kijkje in het nest van een ijsvogel