Opmerkelijke Zaken, week 36 – 2023

In Opmerkelijke Zaken, week 36 – 2023 gaat het over perenbomen in de Waddenzee, de kleuren van Singapore en een stukje kaas van €30.000,-. Dit en nog veel meer opmerkelijke zaken lees je in onderstaand artikel.

Opmerkelijke Zaken

De lekkerste appels zijn op een rijtje gezet. Check het op Apple Rankings.

Welke kleur associeer je met een bepaald zelfstandig naamwoord? Kijk op Colorword wat jouw associatievermogen is en vergelijk dat met anderen.

In de grijze stad Singapore zijn toch heel veel levendige kleuren te vinden. Op Singapore in color zijn ze verzameld.

Perenbomen inde Waddenzee? Het is geen grap. Want met hout hout van gerooide perenbomen worden riffen gemaakt. Tussen het hout is ruimte voor veel zeeleven en vormen de riffen broedplaatsen voor vissen en garnalen. Paalwormen zijn ondertussen al wel bezig het hout af te breken, maar de riffen kunnen nog jaren mee en verdwijnen uiteindelijk op natuurlijke wijze. Via Nu.nl

De David Rumsey Map Collection heeft een Text on Maps-functie. Hiermee kunnen gebruikers op tekst zoeken in een van ’s werelds grootste collecties gedigitaliseerde kaarten. De David Rumsey Map Collection herbergt meer dan 57.000 oude kaarten en met Text on Maps-functie kun je zoeken naar waar een woord voorkomt op een van die 57.000 kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld zoek op het woord kasteel. je krijgt dan alle kaarten waar dit woord op staat aangegeven.

Caroline Harrius is een kermiste en maakt vazen van gebakken klei. Maar ze voegt er een ander ambacht aan toe aan haar keramiek, namelijk borduren. En het resultaat zijn geborduurde vazen. Via Brown Paper Bag.

geborduurde vaas

geborduurde vazen

Cabrales is een Spaanse blauwgeaderde koeienkaas . De kaas wordt gemaakt in de gemeente Cabrales in Noord-Spanje. Onlangs betaalde het Spaanse restaurant Llagar de Colloto circa €30.000,- voor een stuk Cabrales van 2,2 kilo. Hiermee is dat stuk, het duurste stukje kaas ooit ter wereld. Elk jaar, in de laatste week van augustus, organiseert de stad Las Arenas de Cabrales een wedstrijd waarbij de beste stukken Cabrales-kaas worden geveild aan de hoogste bieder. Dit keer was dat dus restaurant Llagar de Colloto. Via Oddity Central.

Een lekker stuk Cabrales. Bron afbeelding: Wikipedia.